Радев поздрави Байдън за Деня на независимостта

Актуални новини
16:50 - 04 Юли 2024
1491
Радев поздрави Байдън за Деня на независимостта

Държавният глава Румен Радев поздрави президента на Съединените американски щати Джо Байдън и американския народ по случай Деня на независимостта на страната – 4 юли.

В контекста на приятелските отношения и стратегическия диалог между България и САЩ президентът Радев отбелязва значимостта на последователните и целенасочени усилия за по-нататъшно задълбочаване на двустранните отношения в ключови области от взаимен интерес. Сред тях са инвестициите, иновациите, търговският обмен, сигурността и отбраната, енергийната сигурност и диверсификацията, зелената енергия, както и насърчаването на контактите между гражданите на двете държави.

В поздравителния адрес държавният глава посочва, че

приемането на страната ни в Програмата за безвизови пътувания на САЩ, както и сключването на двустранно Споразумение за социална сигурност, ще доведат до напредък по ключови въпроси от двустранния дневен ред.

Българският президент заявява още, че единствено работейки съвместно в рамките на съюзническите отношения, може да се противодейства на множеството кризи и предизвикателства, които заплашват да подкопаят регионалната и глобалната сигурност и просперитет.