Радев празнува Архангеловден в родното си село

Президентът: Мотивите ми за указа на Гешев са изцяло в правомощията ми

Топ
12:16 - 08 Ноември 2019
2430
Радев празнува Архангеловден в родното си село

Президентът Румен Радев се върна в родното си село Славяново, където и към днешна дата живеят родителите му. Той се включи в празника и в литургията на храма "Св. Архангел Михаил", а след това отново коментира мотивите си за неподписването на указа за назначаването на Иван Гешев за нов главен прокурор.

"Моите действия и мотивите ми относно указа са изцяло в рамките на моите правомощия", каза той и добави, че България ще просперира едва тогава, когато законите започнат да се уважават и спазват.

"Оценката за професионалните и етични качества на кандидатите и техният избор са изцяло в правомощията на Висшия съдебен съвет. Негова е отговорността пред обществото“, посочи президентът. По думите му в България всеки трябва да започне да носи своята отговорност.

На въпроса дали ще сезира Конституционния съд, той посочи: „Нека не спекулираме. Не искам да влияя по някакъв начин с прогнозни действия. На ход сега е ВСС. Не искам да гадая нито да влияя. Нека си изпълнят мисията така, както се полага. Оттам нататък обществото ще съди“.