Радев пред Соботка: Приемането на България в Шенген е национален приоритет

Политика
21:01 - 10 Октомври 2023
2283
Радев пред Соботка: Приемането на България в Шенген е национален приоритет

Приемането на България в Шенген е национален приоритет и като отговорна и надеждна държава член на Европейския съюз страната ни полага големи усилия за охраната на външните европейски граници.

Това заяви президентът Румен Радев на среща с председателя на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка, който е на официално посещение у нас.

Държавният глава посочи, че България е вложила много ресурси от националния си бюджет за овладяването на миграционния натиск и е изпълнила всички технически критерии за членство в Шенгенското пространство още през 2011 г. По думите на президента приемането на България в Шенген ще окаже положителен ефект не само за гражданите на страната ни, но и за бизнеса, включително за големия брой австрийски компании, които развиват дейност у нас.

Радев и Соботка бяха единодушни, че за опазването на външните граници на ЕС е необходима по-активна солидарност на европейско ниво и общи усилия на всички страни членки. Президентът изрази признателност за подкрепата на Австрия за това Европейската комисия да насочи повече средства  за укрепването на българо-турската граница.