Радев предложи 2 жени като кандидати за еврокомисари

Политика
21:34 - 29 Август 2024
7626
Радев предложи 2 жени като кандидати за еврокомисари

Надявам се процесите в българската политика да не изгонят напълно избирателите от урните. Това заяви в четвъртък президентът Румен Радев в коментар на актуални политически събития в страната, съобщават от пресцентъра на президентството.

По думите му е редно всички отношения между партиите и в самите тях да се разполагат в рамките на закона и приличието.

"За съжаление приличието, особено у някои политически играчи, вече напуска българската политика", констатира държавният глава.

Относно излъчването на български еврокомисар, Радев посочи, че България е закъсняла с процедурата и подчерта необходимостта от конкуренция за поста.

Президентът добави, че от писмото на председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен към българския премиер става ясно, че от България се очаква да изпрати двама кандидати, от които единият задължително да бъде жена.

"Но в тази ситуация, ако изпратим мъж и жена означава, че няма да има абсолютно никаква конкуренция и веднага ще бъде избрана жената. Затова моят призив към премиера и към Министерския съвет е да изпратим две жени, за да има все пак някакъв избор г-жа фон дер Лайен. Иначе няма избор", подчерта още държавният глава.

Припомняме, че от Министерския съвет съобщиха, че след проведените вчера три срещи, служебният министър-председател Димитър Главчев е разговарял с четирима номинирани за еврокомисар - Юлиян Попов, Виктор Папазов, Драгомир Стойнев и Цветелина Пенкова, които са официално предложените номинации от страна на парламентарните групи на ПП-ДБ, "Възраждане" и "БСП за България".

Предстои на заседанието си утре Министерският съвет да одобри кандидатурите за член на Европейската комисия от името на Република България.

От ПП-ДБ отчетоха, че изборът на кандидатите за български еврокомисар няма да подлежи на гласуване в парламента, което според коалицията поставя особена отговорност върху служебния министър-председател. 

БСП поиска парламентът да избере българския еврокомисар.