Радев призна за Естония: Получих смс , че ген. Петров е заразен

Аз как да преценя контакта след няколкосекунден рапорт, попита президентът

Политика
21:40 - 13 Ноември 2020
4799
Радев призна за Естония: Получих смс, че ген. Петров е заразен

Президентът Румен Радев най-после призна, че преди посещението си в Естония, където се развихри грандиозен скандал, е бил уведомен с кратко съобщение, че ген. Петров е положителен за коронавирус.

В отговор на водещия на „Панорама” Бойко Василев, където Радев бе гост, президентът разказа как е научил за карантината на подчинения му ген. Петров.

„Поучих кратък смс – ген. Петров е положителен. Точка. Без препоръки и обяснени. Аз как да преценя своя контакт с него – няколкосекунден рапорт? Освен това защо не беше уведомен РЗИ – те трябва да преценяват как да се действа!”,

обясни държавният глава пред БНТ. Радев подчерта, че ежедневно е в контакт с хиляди хора, но спазва всички мерки и няма проблеми.

„Това, че някой побърза да направи скандал с цветни истории, като информира естонската страна – е друг въпрос. Това споразумение с Естония, което подписахме, е за отлагане - а не за прекратяване на посещението”, уточни още той. 

"Но забравиха да информират РЗИ, както е по реда", отново наблегна президентът. И пак обясни, че това е оторизираният по закон орган, който решава при какви условия какви мерки да наложи. "Моралният пример на президента е в спазването на закона - аз съм го спазил", категоричен беше държавният глава.