Радев проговори за шпионския скандал: Дано да е обмислено добре

Президентът доста многозначително отказва да назове премиера Кирил Петков по име

Политика
11:00 - 29 Юни 2022
4568
Радев проговори за шпионския скандал: Дано да е обмислено добре

Президентът Румен Радев отказа да обсъжда подробно изгонването на седемдесет руски дипломати, обявено от премиера Кирил Петков, но изрази надежда, че "министър-председателят в оставка е обмислил добре мащабите и последствията".

Радев бе лаконичен по тази и други теми при пристигането си на срещата на върха на НАТО в Мадрид, където ще участва в разговор на лидерите от алианса.

Вчера България обяви безпрецедентната експулсия, за която по неофициални данни се смята, че се равнява на почти половината руски дипломатически служители в България.

"Надявам се министър-председателят в оставка да е взел решението на базата на солидна информация и да го е обмислил добре и като мащаби, и като последствия", заяви държавният глава, без да споменава името на Петков.

Радев припомни, че срещата се провежда при "радикално променена среда за сигурност заради руската агресия в Украйна и засилена стратегическа конкуренция".

По-широко коментира темата проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента: "Трябва да се обясни публично как е взето решението за изгонването на 70-те с служители на руското посолство, с каква процедура и кой", заяви агент Майстора тази сутрин в ефира на "Нова телевизия".

Маринов заяви, че не знае дали президентът Румен Радев е бил информиран предварително за това, че служителите на посолството ще трябва да напуснат страната, и не знае каква е била ролята на Министерството на външните работи в процеса на взимането на това решение.

Помолен да коментира размяната на критики между президента Румен Радев и "Продължаваме промяната", Маринов заяви: "Очевидно е, че те се разминаха от гледна точка на основните стандарти за това как се управлява държавата", и напомни, че официално президентът не е свалил доверието си от правителството "Петков".