Радев разочарован от ЕК заради спекулата с енергийните цени

Свят
19:06 - 16 Декември 2021
5471
Радев разочарован от ЕК заради спекулата с енергийните цени

Президентът Румен Радев отправи тази вечер сдържана критика към Еврокомисията, че не е открила причината за рязкото поскъпване на електроенергията в ЕС. На излизане от Европейския съвет той заяви пред журналисти, че представените от ЕК оценки за пазара на енергия не са помогнали на лидерите на държавите от ЕС да стигнат до общ извод какво дърпа цените нагоре.

"Мога да кажа, че по мое мнение докладите не са в необходимата дълбочина, защото в тях се казва, че спекула не е открита", заяви президентът. Той посочи, че цените на суровините за енергийно производство (въглища, ядрено гориво) са същите, и не е ясно откъде идва повишаването на цената на тока на международните пазари. "Очакваме, че този анализ ще продължи", добави той.

По негово мнение мораториумът върху енергийните цени в България трябва да бъде обмислен много добре на експертно равнище. "Да, хората трябва да бъдат защитени, но трябва да мислим и какви ще бъдат последствията върху функционирането на пазара след това", посочи държавният глава.
Според президента България днес бере негативите от политиката в последните 10 години, която определи като "безхаберие", защото не е построена нито една базова мощност за енергийно производство и не са създадени условия за съхранение на енергия. 

Виждам, че идеята ядрената енергия да се признава за "зелена" енергия, набира все повече разбиране. Надявам се да стигнем до положителна развръзка, посочи Радев. По неговите думи е необходимо нашата страна да се откаже от въглищата едва през 2038-2040 г. и като базова мощност да остане ядрената енергия.