Радев със зловещо предупреждение: Иде глад!

Политика
10:48 - 03 Май 2022
8227
Радев със зловещо предупреждение: Иде глад!

С войната в Украйна ще настъпи и голяма продоволствена криза, тъй като не се знае как страната ще прибере своята реколта. Това означава огромен проблем, но ние закъсняваме с дискусията за начина на решаването му. Това обяви пред студенти и преподаватели от Аграрния университет в Пловдив президентът Румен Радев. 

Той предупреди, че потенциален глад може да настъпи в редица държави. "Имаме отстъпление от производството на зърнени храни, мляко, млечни произведения и месо", каза Радев. Според него идеологизацията е нанесла тежки проблеми на селското ни стопанство.

България не успя да защити в ЕС своите позиции при преговорите "Земеделие". Начинът на формиране на субсидиите не помогна да постигнем своята цел - да задържи хората в селата. Субсидиите стимулират големите производители, а дребните изоставиха земеделието и заминаха в градовете. Трябва да се мисли как субсидиите да останат при хората, които произвеждат плодове, зеленчуци, занимават се с пчеларство и животновъдство. Много има какво още да говорим, но това е проблем, за който България трябва да търси решение", посочи Радев.

Сърдечно ви благодаря, че приехте поканата ни – с тези думи към президента Румен Радев се обърна ректорът на Аграрния университет в Пловдив проф. Христина Янчева. Държавният глава е на посещение във висшето училище. Той пристигна в препълнената аула, аплодиран от студенти и преподаватели. Радев застана между кмета на Пловдив Здравко Димитров и ректора проф. Янчева.

Важно е да поговорим как виждате бъдещето на младите хора в България и в този стратегически отрасъл, каза Радев. "Когато говорим за икономика, в основата винаги са енергетиката и транспорта. Но пред вас трябва да кажа истината – в основата на всяка икономика и съществуването на всеки индивид стои продоволствието", отбеляза държавният глава.