Радев се опълчи на Митрофанова

Общество
15:50 - 24 Март 2022
7828
Радев се опълчи на Митрофанова

Никой посланик няма право да си присвоява правото да говори от името на българския народ. С тези думи президентът Румен Радев реши да се опълчи на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова. След срещата на върха на НАТО държавният глава коментира като правилни действията на кабинета на Кирил Петков да извика за консултации от Москва посланика ни там Атанас Кръстин. 

Радев произведе и новина - че украинските войници били по-добре оборудвани от нашите. Той напомни, че България има сериозен боен дефицит и затова настоява кабинетът да вземе бързо решения за поддръжката на самолетите ни от състава на ВВС. "Ясно е, че това вече не може да се случва от Русия", каза той. 

И настоява да се вземе постоянно, стабилно решение за авиацията. "Трябва да направим всичко възможно, за да не загубим способностите на летците ни", каза той. И заяви, че е говорил лично с американския си колега Джо Байдън за забавените доставки на новите американски изтребители у нас със срок вероятно 10 години. "Това е ужасно много време и не можем да го допуснем", отсече главнокомандващият. 

Той смята за удачно, ако не успеят да се ускорят доставките на първите нови изтребители, да се осигури възможност за лизинг на бойните самолети, но втора ръка.

"Ако и това не стане, да търсим вариант за лизинг на европейски изтребители", разкри Радев. И заяви, че е говорил и с Марк Рюте, и с Марио Драги, и с Еманюел Макрон да се намери възможност за това и от думите му стана ясно, че е срещнал разбиране. 

Германският канцлер Олаф Шолц и премиерът Кирил Петков също щели да говорят по този въпрос в рамките на деня днес. 

"Ясно е едно. Има трезва оценка, че една от големите задачи на срещата бе да декларираме ясно, че няма да допуснем ескалация на конфликта извън воюващите страни в момента. 

И да препотвърдим, че НАТО няма да се намеси в този конфликт, за да се избегне избухването на Трета световна война", обясни още Радев след срещата на върха на Алианса. 

По повод призивите за изпращане на военна помощ в Украйна, Радев коментира: "Всеки, който вземе решение за изпращане на военна помощ, трябва ясно да прецени риска. Затова и Радев напомни, че трябва да се мисли за военна помощ за цивилното население. 

"Можем да добавим изпращането на индивидуални средства за химическа и ядрена защита", съобщи още президентът.