Радев се срещна с посланиците, говорещи български език

Езикът е най-силното оръжие на дипломата, смята президентът

Общество
16:12 - 09 Декември 2019
514
Радев се срещна с посланиците, говорещи български език

Езикът е най-силното „оръжие“ на дипломата, който отваря вратите към историята, културата, хората и дава възможност за истинско опознаване на дадена държава.

Това заяви президентът Румен Радев, който днес проведе работна среща с дипломатическите представители - членове на клуба на посланиците, говорещи български език. Държавният глава подчерта, че в годината, в която страната ни отбелязва 140 години от създаването на българската дипломатическа служба, подобна стъпка е знак за мотивацията на чуждестранните дипломатически представители да развиват отношения на още по-дълбоко приятелство и партньорство с България.

Срещата се проведе в посолството на Република Полша в България, по чиято инициатива се сформира клубът на дипломатическите представители, говорещи български език.

В разговора участваха шестнадесет акредитирани у нас посланици, които поставиха редица въпроси за демографската криза в България, перспективите за икономическо развитие и подходите към образованието, теми от дневния ред на Европейския съюз, подкрепата на страната ни за европейската перспектива на Западните Балкани, въпроси в областта на сигурността и други.