Радев свали фуражката: Няма да признаем абсурдните референдуми в Украйна (ВИДЕО)

Повече от 3 часа продължава консултативната среща, на която бяха обсъдени последиците за сигурността, икономиката и социална сфера от ескалацията на войната

Украйна
18:13 - 23 Септември 2022
5074
Радев свали фуражката: Няма да признаем абсурдните референдуми в Украйна (ВИДЕО)

България няма да признае референдум в конфликтите зони в Украйна, където се водят военни действия. Това обяви президентът Румен Радев като обясни, че подобни намерения са правен абсурд.

Участие в срещата взеха министър-председателят Гълъб Донев, вицепремиерът по икономическите политики и служебен министър на транспорта Христо Алексиев, служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, министърът на отбраната Димитър Стоянов и други.

"Заклеймихме руската агресия като категорично недопустимa. За съжаление стремежът за военна победа задушава призивите за мир.

Решението на президентът на руската федерация ще ескалира конфликта, недопустимо е 3 десетилетия след студената война отново да се разиграва ядрената карта.

Референдумите в зоната на бойните действия, където падат снаряди са абсурд и България няма да ги признае. Въпреки, че към момента няма пряка военна заплаха за България, рисковете се отбелязват и България работи усилено за своята сигурност", чрез укрепване на своите сили, каза президентът.

По неговите думи, България подкрепя санкционния режим на съюза, но Европа е длъжна да търси и решение за намаляване ефекта на санкциите.

"Цената на ескалацията ще се плати от гражданите. България е сред най-засегнатите държави. Ескалацията на конфликта може да засегне и горивата, както и производството на петрол в България.

Сега е моментът за обединение пред лицето на кризата. Сега е моментът да се постигне такава избирателна активност, която да даде легитимност на следващия кабинет.

Сега е моментът да разберем, дали ще продължат усилията за диверсификация на енергиините доставки чрез прозрачни търгове. Какви ще бъдат алтернативните решение, след като се приеме ембаргото върху петролните доставки.