Радев свиква 50-ото Народно събрание в сряда

В същия ден трябва да бъде избран председател на парламента

Политика
11:32 - 17 Юни 2024
1111
Радев свиква 50-ото Народно събрание в сряда

Със свой указ президентът Румен Радев свика първото заседание на новоизбраното 50-о Народно събрание в 9 ч. в сряда на 19 юни.

След клетвата на новите депутати старият парламент ще бъде разпуснат.

В същия ден трябва да бъдат избирани председател на Народното събрание и заместник-председатели.

Официалната клетва на новите 240 народни представители ще даде старт и на процедурата по консултации при президента. Това води и до връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

ГЕРБ-СДС, която ще получи мандата първи, още днес ще изпрати покани за разговори с останалите формации в новия парламент, за да се види какви са нагласите за събиране на подкрепа.

"В една парламентарна република от политическите партии, спечелили изборите, зависи как ще се развива държавата. Оттук нататък отговорността е тяхна", посочи в първия си коментар след изборите президентът Румен Радев. На първото си заседание новоизбраните депутати ще трябва да изберат председател на Народното събрание - процедура, която в 49-ия парламент продължи една седмица.

След формирането на парламентарните групи президентът трябва да проведе консултации със седемте формации в 50-ото Народно събрание, преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство. Ще го получи най-голямата по численост група – тази на ГЕРБ-СДС.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече обяви, че партията му ще направи всичко възможно за формиране на кабинет с първия мандат. Предложението на Борисов е да бъде съставено експертно правителство с премиер от първата политическа сила. "Аз очаквам от изявления да се премине вече към диалог между политическите сили. От тях зависи дали и какво управление на страната ние ще имаме. Така че чакаме този диалог да продължим", каза президентът.