Радев свиква парламентa другата седмица?

Президентът трябва да насрочи първо заседане на НС до 2 ноември, по Конституция

Топ
17:16 - 04 Октомври 2022
3951
Радев свиква парламентa другата седмица?

Съгласно сроковете в Конституцията президентът Румен Радев ще прецени кога да свика Народното събрание и вероятно това ще стане следващата седмица, разкри пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова.    

Трябва да бъде намерена възможност за съставяне на правителство след проведените предсрочни парламентарни избори на 2-ри октомври, смята тя.

Ново правителство – няма срок кога да почнат официално преговори за съставянето му. До един месец след изборите президентът трябва да свика Народното събрание.

За разпространената вчера позиция, че държавният глава не се присъединява към пълния текст на декларацията, приета от някои държави в Източна Европа, по отношение на членството на Украйна в НАТО, Йотова коментира: "Няма да говоря от името на президента.

Моето лично мнение е – още в самото начало сме изразили още 2008 година с декларацията, че един ден Украйна ще бъде част от евро-атлантическия алианс.

Не приемам такъв сериозен въпрос да се решава от една група държави в ЕС. Винаги съм била против политиката на груповщината в рамките на ЕС". Вицепрезидентът участва в церемонията по връчване на наградите в десетото издание на националния конкурс "Кмет на годината".