Радев: Турция е най-големият търговски и икономически пртньор на България извън ЕС

Българският президент и съпругата му бяха сред официалните гости на церемонията по встъпването в длъжност на новия стар президент на Турция Реджеп Ердоган

Актуални новини
18:55 - 03 Юни 2023
3285
Радев: Турция е най-големият търговски и икономически пртньор на България извън ЕС

С президента Реджеп Тайип Ердоган през годините успяхме да изградим отношения на доверие и приятелство, а Турция е най-големият търговски и икономически партньор на България извън Европейския съюз. Това каза днес в Анкара президентът Румен Радев, който пристигна в турската столица заедно със съпругата си Десислава Радева за встъпването в длъжност на президента Реджеп Тайип Ердоган, който бе преизбран за трети мандат.  

Президентът Радев припомни постигнатото миналата година в енергийното сътрудничество между двете страни, когато след срещата му с Ердоган през декември 2022 г. в Истанбул страната ни получи достъп до всички турски терминали за втечнен природен газ и газопроводната мрежа на страната за 13 години.  

Ние сме единствената страна, която успя да постигне такова споразумение благодарение на изключително добрите ни връзки с Република Турция, включително лично с президента Ердоган, каза българският държавен глава. По думите му това позиционира България като важен фактор за енергийната сигурност на страните от Централна и Източна Европа.  

Българският президент също така акцентира върху значимостта на засилването на транспортната свързаност между България и Турция предвид дълбоките промени в глобалните вериги за доставки, растящия трафик между двете страни и "нашата осъзната отговорност към нашите европейски партньори".  

Като важни проекти в областта на транспорта той посочи предстоящото откриване на разширението на ГКПП “Капитан Андреево”, обявената обществена поръчка и предстоящото подписване на меморандум за втора жп линия между Елхово и Одрин с подкрепата на ЕС, както и предстоящото изграждане на пешеходен мост при Резово.  

По думите му разширяването на транспортния капацитет между България и Турция има огромен потенциал, тъй като заради геополитическата обстановка Северният маршрут, по който минава трафикът от Китай и Централна Азия към Европа, е блокиран.  

Единственото място за сухопътния транспорт е през Турция и България, той расте експоненциално и ние трябва категорично да се възползваме от това, подчерта Радев.  

Българският държавен глава отбеляза и значимостта на сътрудничеството между България и Турция в областта на миграцията и борбата с трафика на хора. Той припомни, че това също е било засегнато на срещата между двамата държавни глави през декември и изрази очакване през новия мандат на Ердоган поетите ангажименти и действията по тях да бъдат засилени.  

Българският президент припомни подетата в България инициатива за създаване на оперативна група за взаимодействие в борба с нелегалната миграция и трафика на хора, тъй като, по думите му, проблемът е международен, с финансови и организационни центрове в редица страни, включително Австрия, Белгия, Нидерландия.  

На днешната церемония по встъпване в длъжност на Ердоган, която вече започна в двореца “Бештепе”, присъстват високопоставени представители на 78 държави - 21 държавни глави, 13 премиери, представители на парламентарно и министерско равнище, както и представители на международни организации, включително НАТО и Организацията за ислямско сътрудничество.  

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристигна в Анкара минути след българската делегация и двамата с президента Радев проведоха кратък разговор.