Радев твърдо против сделката за Ф-16

Проектът губел смисъл, ако цената е договорена само за самолетите без пълно оборудване

Актуални новини
13:29 - 11 Юли 2019
2423
Радев твърдо против сделката за Ф-16

"Моята позиция е ясна отдавна, от самото начало на този процес - правителството е длъжно да осигури оперативните способности и техническата поддръжка на този самолет така, както те бяха разработени от Министерството на отбраната, приети от Министерски съвет и утвърдени от Народното събрание“. Така президентът Румен Радев коментира подписването на сделката за новите изтребители Ф-16 от САЩ. 

Според държавния глава към момента има чувствително разминаване с първоначално заложените от страната ни параметри и способности.

"Налице е тотална доминация на политическите мотиви над оперативните способности, а условията за техническа поддръжка на този самолет, които  се отлагат във времето и ще се оскъпяват значително, могат да обезсмислят проекта", заяви още Радев.

За договорената цена за 8 самолета от 1,256 млрд. долара, Радев заяви, че много зависи какво включва тя:

„Ако вътре има всичко необходимо така, както е разработено и изпратено от нас в искането за предоставяне на оферта и така, както беше публикувано от американското правителство с всички пакети и пълни способности - цената е приемлива, но ако ги няма тези неща – проектът губи смисъл“, напомни държавният глава.