Радев : В енергетиката трябват екстремни решения

Зелената сделка все повече ще ни притиска, предупреждава държавният глава

Топ
12:08 - 12 Февруари 2020
1710
Радев: В енергетиката трябват екстремни решения

По отношение на ергетиката България е изправена пред огромен проблем, който изисква екстремно решение. Това обяви днес президентът Румен Радев. Той каза това в отговор на въпрос от аудиторията в Лесотехническия университет, където...

„Аз настоявам от години да има Национална енергийна стратегия с близък хоризонт 2030 г. и далечен - 2050 г.. Такава все още няма. И за това има провали и кризи в енергетиката. Да си представим какво ще се случи, ако закрием въглищните централи, които са базова мощност. Дават 40% зимно време до 60% енергия от страната. От къде ще компенсиране, говоря от базова мощност", подчерта той.

Президентът изтъкна, че страната категорично трябва да вземем решение и то е в обхвата на българското правителство.

"Зелената сделка все повече ще ни притиска да закриване въглищните централи. Това е факт. Дали ще ги пренастройваме да минат на природен газ, трябва да го реши правителството. Това е въпрос на сериозни анализи. Ако не го направим, докога ще издържим? Защо досега ние не се включихме в програмите за капацитет“, риторично попита Румен Радев.

Според него България отдавна е трябвало да се включи в програмите за въглищни държави в преход.

"Не сме. Други държави ползват сериозна помощ. Най-важното е, че трябваше да сме се включили в Европейски програми за научни изследвания и практикоприложни разработки в областта на зелената енергия. За да можем да развиваме наука", каза още държавният глава. 

Той заключи, че няма за кога да се чака и той очаква много по-енергични действия от страна на правителството.