Радев в захапката на Дончев: Впечатляващо самоусещане, че е жив класик

Вицепремиерът не спести иронията си по адрес на държавния глава

Топ
11:12 - 11 Ноември 2020
2721
Радев в захапката на Дончев: Впечатляващо самоусещане, че е жив класик

„Не мисля, че „Мутри вън“ ще се превърне в едно от знамената на прехода. А самоусещането за жив класик е впечатляващо". Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира вчерашното изявление на държавния глава Румен Радев по повод 30-а годишнина от паметната дата 10 ноември. 

Вицепремиерът припомни, че примерът, който е дал за Котката на Шрьодингер, е по повод поведението на президента. Котката хем е жива, хем е мъртва. Хем от една страна да има мерки, хем ако има - защо има, така се държал държавният глава по отношение на действията на правителството.

"Какво би се случило, ако в момента бяхме без работещ парламент?", запита риторично вицепремиерът.

Той коментира и думите на Радев, че бюджетът бил "разоряващ". "Бюджетът не може да бъде описан с политически клишета, той е сложна система“, каза той. По думите му новият бюджет не вкарва България в дългове, по данни на Еврокомисията България е с един от най-ниските дефицити.

Той отказа да коментира политическите планове на президента Румен Радев и да се припознае в неговите обвинения: „Когато всеки ден трябва да се прилага нова мярка, която изисква нови плащания, какво щяхме да правим със служебен кабинет? Бюджетът не е фикция. Имаше анонси за промяна на бюджета между двете четения с допълнителни плащания за лекари, полицаи. В този бюджет няма да бъде нищо отрязано, което и изкуство. Ще продължим с основните политики – инфраструктура, модернизация на армията, повишаване на учителските заплати. 

Вицепремиерът отговори и на критиките на Христо Иванов и Цветан Цветанов за Националния възстановителен план на страната. Той смята, че не са чели достатъчно, за да разберат какво се предвижда. "Някои политици първо говорят,после мислят", заяви Дончев.

По темата за Северна Македония, вицепремиерът каза: "Не съм сигурен, че темата за разширяването на Европейския съюз ще бъде достатъчно дълго популярна на фона на сътресенията, свързани с пандемията от коронавирус и здравните и икономически проблеми, които тя носи."

По тази причина той смята, че Скопие трябва да използва шанса, който има, но не се ангажира с прогнози за разрешаване на откритите въпроси между двете страни.

Вицепремиерът категорично отрече на България да е оказван натиск отвън да се съгласи със започването на преговори от РС Македония за членство в ЕС.

Дончев подчерта, че държавите кандидатки, преди да започнат преговорите, трябва да изчистят всички спорни проблеми и да не ги привнасят в ЕС.

България в годините назад е правила достатъчно стъпки в подкрепа на РС Македония, каза той и добави, че София не оспорва идентичността на населението на РС Македония.

„Тук въпросът е за това как се тълкува историята и как тя се използва във вътрешен и външен план. За разлика от идентичността, която всеки може да избере сам как да се чувства, съществува историческа наука, която работи с факти“, заяви Дончев. По повод отношенията ни със Северна Македония вицепремиерът каза, че никой не иска от България да се направи компромис.

"Самите правила на ЕС са намислени да не се привнасят стари проблеми. Те първо трябва да се изчистят и тогава да има членство", каза Дончев. 

Снимка: Агнес Методиева