Радев: Възмездието е истинският тест за Гешев!

Президентът очаква разкрития за корупцията, скритите офшорни сметки и грабежа на КТБ

Политика
13:09 - 26 Ноември 2019
2339
Радев: Възмездието е истинският тест за Гешев!

„Българите очакват развръзка за корупцията по високите етажи на властта, за скритите офшорни сметки, фирми и имоти зад граница на политици и магистрати, за "Апартаментгейт", както и за грабежа на КТБ”.

Това беше най-силният акцент на президента Румен Радев по време на брифинга на „Дондуков” 2, където той обяви, че е подписал указа на назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

„Изясняването на всички виновни лица и възмездието са истинският тест за новия главния прокурор. Искам да подчертая: не селективно посочвани, а всички виновни”, безапелационен беше държавният глава.

Според него точно от това зависи дали главният прокурор ще сбъдне надеждите на българите за законност и справедливост. Тези надежди обаче минавали и през промени в Конституцията.

Радев обясни, че в българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с избора му.

"Въпросът обаче е в цялостния модел на българската прокуратура, в нейното устройство и функции, в мястото й в съдебната система и връзките с други институции. Това е трудна тема, непокътната от 30 години, но нейната обществена значимост е особено актуална днес”, коментира президентът.

Всичко това дало основание на Румен Радев да стартира обществен дебат за промени в Конституцията.

Той смята на покани академичната общност, парламентарно представените партии, различни институции, професионални сдружения и граждански организации.