Радев: Влязохме с хаос в извънредното положение, излизаме с още по-голям

Новини
12:07 - 27 Май 2020
2751
Радев: Влязохме с хаос в извънредното положение, излизаме с още по-голям

Влязохме с хаос в извънредното положение, излизаме от него с още по-голям хаос.
Това коментира пред журналисти в Садово президентът Румен Радев. Той разкритикува някои от най-мащабните законодателни инициативи на управляващите– за намаляване на ДДС за ресторантьорите и  създаването на Държавна петролна компания.

„Аз не мисля, че към такава сложна и отговорна система, каквато е данъчната, трябва да се подхожда „на парче“ и без ясни идеи и разчети“, подчерта държавният глава.

Според него сегашната данъчна система е несправедлива и ни отдалечава от европейския модел, като ощетява бедните и средната класа за сметка на богатите. „Крайно време е дебатът за прогресивното данъчно облагане да стартира“, призова Румен Радев.

Държавният глава определи с една дума идеята за създаване на държавни бензиностанции - авантюра. Според него цялата инициатива показва неспособността на държавата да се справи с картела в горивата и е странно как сега тя ще играе двойна роля – на конкурентен участник на пазара и на регулатор.

„Тук ще трябва да се налеят огромни публични ресурси. Тези, които искат да реализират тази идея, трябва да покажат много ясно откъде ще се вземат тези ресурси. Ако ще строим държавни бензиностанции по начин, по който се строят магистрали и се ремонтират язовири, по-добре да не го правим, заключи Радев.

Президентът даде идея - вместо бензиностанции, държавата да построи центрове за дигитални технологии в областните градове, да ги оборудва адекватно и да осигури качествени млади специалисти, които да работят с децата.

„Тази инвестиция в млади специалисти по единна държавна програма и в нашите деца доказано ще бъде рентабилна“, подчерта президентът и отбеляза, че инвестирането в бензиностанции „може да гарантира поредната далавера и ниска рентабилност на услугите“.

Президентът бе посрещнат в Садово от кмета на общината Димитър Здравков, служители на администрацията и граждани. На среща с общинската администрация кметът запозна държавния глава с общината. В началото на срещата  Радев подчерта важността на децентрализацията на общините за тяхната самостоятелност.

Радев посети Института по растителни и генетични ресурси "Константин Малков", където разговаря с ръководството и се запознае с процеса по съхраняване на семена и лабораториите на института. Учените запознаха държавния глава с процеса по съхранение на семена и лабораториите на института. През годините учените в Садово са създали над 148 сорта при 28 култури, като около 38 от тях са включени в официалната сортова листа на България.