Радев за атаката: Нямам идея за какво е

Актуални новини
11:44 - 28 Януари 2020
3712
Радев за атаката: Нямам идея за какво е

На годишния отчет на президентството днес държавният глава Румен Радев даде твърде лаконичен отговор на въпроса защо Иван Гешев отправи изненадващото питане до Конституционния съд вчера.

„Оставям на вас да прецените защо точно в този момент главният прокурор внася искане в КС, свързано с имунитета на държавния глава. Аз нямам никаква идея“, каза Радев и подчерта, че не се притеснява от нищо.

По всичко изглеждаше обаче, че президентът не е запознат с новината отпреди час – казаното от Иван Гешев, че срещу държавния глава има досъдебно производство.  

„Нямам идея за конкретния случай, но аз съм убеден, че не съм извършил нищо незаконно“, посочи само той.

Румен Радев обаче посъветва главния прокурор „да вложи същото старание и в реалната борба с корупцията там, където тя има най-голяма хранителна среда“.

„Много ясно заявих и при встъпването на длъжност на новия главен прокурор, че неговата основна задача е да убеди обществото, че брани закона и обществения интерес, а не управляващите, не определени бизнесмени“, коментира президентът.

Румен Радев обясни, че мотивът му за инициираните от него конституционни промени не е насочен срещу прокуратурата. „Моят мотив винаги е бил за повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт“, добави той. Президентът посочи, че този дебат тепърва предстои и негов съюзник трябва да е цялото българско общество.

В годишния си отчет Радев наблегна на това, че проблемите в страната ще се задълбочават, ако няма промяна в управлението.

„Пътят към успеха започва със свалянето на розовите очила, за да не се спъване в неуспехите“, беше неговият извод.