Радев за корабната криза: Не можем да вземем "Вера су" на абордаж, не сме пирати

Политика
12:59 - 29 Септември 2021
4510
Радев за корабната криза: Не можем да вземем "Вера су" на абордаж, не сме пирати

Корабът е една картина на безхаберието в продължение на десетилетия по отношение на морското спасяване. Докато бяха заети да концесионират флот, да приватизират пристанища, ето това е резултатът. Абсолютно разкапана техника и никаква организация. Така президентът Румен Радев коментира в Пловдив кризата с "Вера су". 

"България не може да вземе този кораб на абордаж, ние не сме пиратска страна, има си ясни задължения по международното право на собственика на кораба и застрахователя", напомни държавният глава. "Все пак МТИТС влезе енергично в акцията и в момента лично с отговорността на министъра се компенсират въпросните дефицити", уточни Радев.

И съобщи, че горивото от кораба вече е изведено. "Вие представяте ли си, ако се бяха излели десетки тонове в морето", добави президентът. Той призна, че до голяма степен акцията зависи от метеорологичните условия и напомни, че най-важното е опазването на живота и здравето на екипажа. "Надявам се да се погрижат и за екологията", каза още Радев. 

Попитан дали МВР шефът Бойко Рашков действа под негово давление, президентът напомни, че не се меси в работата на кабинета, но предупреди, че държавата ще прекрати и накаже всеки опит за купуване на вот. 

"Очаквам, като човек на думата и обещанията, Бойко Борисов да си ги изпълни. Нека излезе на тези избори, спечели ги и внесе своите демократични ценности в президентската институция, щом ежедневно отправя критики към нея", прикани Радев отново лидера на ГЕРБ да застане очи в очи срещу него на вота на 14 ноември. 

По повод критиките, отправени към държавния глава за пасивност по отношение на съдебната реформа, Радев обяви, че е готов да работи с всички институции, за да се случи тя. И добави, че е задължително скорошното внасяне на българския План за възстановяване в ЕК, но за целта трябва да се стигне до решение на въпроса със съдебната реформа и какво се случва с въглищните ни централи.