Радев за Северна Македония : Очаквам Пендаровски да се отзове на поканата

"Не е работа на политиците от Скопие да коментират нашата вътрешна политика", бе категоричен президентът

Новини
11:44 - 09 Октомври 2019
1967
Радев за Северна Македония: Очаквам Пендаровски да се отзове на поканата

Президентът Румен Радев обясни, че позицията на България за казуса Северна Македония е в неин интерес, „защото внася ясни европейски критерии и устойчивост в процеса на европейското й приобщаване”. Той направи коментара си в Смолян, където посети 101-ви алпийски полк от Сухопътните войски в Смолян.

"Не е работа на политиците на република Северна Македония да коментират вътрешнополитическия живот в България, така както аз не коментирам и не се занимавам с вътрешно политическите въпроси на Северна Македония. Аз съм поканил президента Пендаровски да посети България още по време на инаугурацията , където лично отидох. Имахме една много ползотворна среща. Няколко пъти съм потвърждавал своята покана към него и очаквам да намери време да дойде в България.”, заяви държавният глава в Смолян.

Радев бе категоричен, че не бива да се чака комисията по исторически и образователни въпроси да напредне, за да има такова посещение.

„Ролята, задачата на политиците е да сближават позициите и то в трудни моменти. Затова мисля, че нашата позиция е ясна. Тя беше изразена на консултативната среща, която организирах при мен. Хората от България и Р Северна Македония споделят общ културен код, история и език от повече от 1300 години. И затова точно политиците имат общата отговорност, и от двете страни, да търсят подходи, които ни сближават, а не поводи, които ни разделят.”, продължи Радев.  

Президентът подчерта, че идеологията и манипулациите на тоталитаризма нямат място в обединена Европа,а българската позиция е в интерес на историческата истина и недопускане на междусъседски проблеми в общото европейско семейство.

Радев обясни, че е настоявал ясно изразената българска позиция да се формулира и да се внесе в Съвета на ЕС, "така че тя да бъде предварително ясно условие за нашата подкрепа, за всяка една преговорна глава от тук нататък". Президентът очаква от българското правителство да отстоява последователно позицията. "България трябва все по-ясно и категорично да отстоява своите национални позиции, които касаят идентичност, история и език", отговори президентът на въпрос дали България ще допусне легитимиране на помашки етнос в Северна Гърция, предвид това че родопския диалект там в момента се лансира като помашки език.

Радев се спря и не темата с фалита на "Томас Кук" и последиците за родния туризъм. Според него „България трябва да води една много по-агресивна политика по отношение на туризма, рекламирането на България навън, изоставаме от редица наши, и то съседни държави. Това, което те правят като рекламна кампания навън, е много по-силно от това, което ние вършим.”, каза Радев.

Държавният глава изрази възхищението си от военните в 101-и алпийски полк.  

"Високите цели и предизвикателните условия изграждат много стойностни хора, изграждат хора с мотивация, изграждат хора с характер. Това са хората от 101-ви алпийски полк. Тук се генерират уникални отбранителни способности за решаване на много специфични бойни задачи, и то в едни екстремални условия - голяма надморска височина, труден терен, тежки зимни условия. Хората тук са наистина подготвени и много високо мотивирани и това го доказват в множество учения - и международни, и в мисии зад граница, в мисии за помощ на населението при бедствия, аварии и катастрофи, каквито са много с участието на хората от този полк, специално за региона на Смолян", отчете президентът.