Радев за Северна Македония: В обща позиция да защитим българския интерес!

Искаме промяна в учебниците на Скопие, за да им дадем подкрепа за ЕС

Новини
12:30 - 30 Септември 2019 (обновена)
1581
Радев за Северна Македония: В обща позиция да защитим българския интерес!

Да се обединим в обща позиция, с която да защитим българския интерес. За това призова президентът Румен Радев след консултативната среща на "Дондуков" 2, посветена на еврочленството на Северна Македония. След края на разговорите стана ясно, че България ще подкрепи старта на преговори за членство на Македония в ЕС, но с поставяне на условия от наша страна. Те ще бъдат записани в национална позиция и да има срокове, в които да се изпълняват изискванията на България.

Държавният глава свика днес сутринта важния форум на тема: "Преглед на двустранните отношения между Република България и Република Северна Македония в контекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и очакваната покана към Република Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз“.

"При очакваното още в средата на този месец решение за започване на започване на преговори на република Северна Македония с ЕС участниците в тази среща постигнаха принципно съгласие, че са необходими незабавни действия за национална позиция, за изработване на такава позиция с ясни изисквания и критерии, които да защитят българския национален интерес. Тези изисквания и критерии следва да залегнат в преговорната рамка и да станат задължителни условия за приемане на република Северна Македония в ЕС", каза Радев в изявлението си след срещата.

Президентът подчерта, че приемането на Северна Македония в НАТО и ЕС е важна стъпка за гарантиране на мира, устойчивото развитие на Източна Европа и че България винаги е подкрепяла европейския път на съседката ни. Но поведението на нашата съседка поражда несигурност и недоверие, отбеляза държавният глава.

"Необходими са незабавни действия за национална позиция с ясни изисквания и критерии, които да защитят българският национален интерес.", бе категоричен Радев. Но не скри, че въпреки огромните усилия на България съвместната комисия по исторически въпроси не е постигнала особени резултати.

Президентът информира, че правителството се е ангажирало да формулира ясни крайни цели, които да бъдат постигнати преди приключване на преговорния процес, както и конкретни междинни цели, които да се решават на всеки етап от процедурата.

На срещата стана ясно, че промяна в учебниците по история на Северна Македония, надписите в музеите и поведението на медиите към България ще са част от условията на България, за да влезе западната ни съседка в ЕС.