Радев за заяждането от ГЕРБ: Не съм мълчал на Б9 в Румъния

Политика
07:29 - 12 Май 2021
6134
Радев за заяждането от ГЕРБ: Не съм мълчал на Б9 в Румъния

Президентът отдавна изрази позицията, която се съдържа и в декларацията на страните от формата Б9, че националната сигурност е абсолютен приоритет и намеса във вътрешните работи на страната е недопустима. Това се посочва в позиция на президента Румен Радев, изпратена от прессекретариата на държавния глава до медиите късно във вторник. Отговорът му идва след залпа от критики, отправени за неговото мълчание на срещата на Б9 в Румъния на лидерите на страните-членки на НАТО за напрежението между Алианса и Русия в Черно море, отправени от проектопремиера на ГЕРБ Даниел Митов и лидера на партията Бойко Борисов на Националното събрание на формацията. 

„Държавният глава отдавна призова българските служби за сигурност и доскоро ръководилото ги правителство за конкретни отговори по поредицата шпионски скандали. Такава информация от службите за сигурност все още не е постъпила в президентската институция“, се посочва още в позицията.

"Искам да стане ясно, че българският президент не само е скрил декларацията, а се опитва да играе мошеническа игра на "тука има-тука няма" с геополитическите позиции на България", заяви Митов по време на националното събрание на партията.

„Вчера имаше НАТО-среща във формат Б-9 в Букурещ. Това е регионален формат, в който държавите-членки на НАТО от източния фланг обсъждат геополитическите предизвикателства и предизвикателствата пред сигурността на държавите-членки на НАТО от източния фланг. На тази среща беше приета декларация. На тази среща е участвал българският президент Румен Радев. Той не даде ясна заявка дали ще участва, но след като е участвал видяхме прессъобщение, което изобщо не съдържа духа и сърцето на тази приета декларация“, обясни той.

„Българският президент крие това. Декларацията осъжда саботажа на територията на Алианса, което става очевидно от експлозиите на складове с амуниции през 2014 г. на територията на Чешката република. Изразява се и загриженост относно разкритията за подобен модел на поведение на територията на България. Питам защо българският президент крие тази информация“, подчерта Митов.

"Благодаря на всички колеги от B9 за подкрепата, която имат към България. Президентът като кандидат за втори мандат се стреми към проруските гласове, от друга страна да има нещо и за НАТО. Пак няма никаква реакция от уж десните партии", заяви Борисов на партийния форум и уточни, че когато става дума за туризма и преноса за газ, настоява за дружба с Москва.