Радев забърка свинската чума, "НАП-лийкс" и новите самолети заедно

Президентът призова за единни действия срещу заразата по прасетата

У нас
16:22 - 31 Юли 2019 (обновена)
20205
Радев забърка свинската чума, "НАП-лийкс" и новите самолети заедно

Чумата по свинете, изборът на нов главен прокурор, "НАП-лийкс" и купуването на новите изтребители Ф-16 от САЩ забърка заедно на "Дондуков" 2 президентът Румен Радев, който събра министри и шефове за служби на съвещание за мерките покрай заразата по прасетата, обхванала цяла България.

"Държавата трябва да демонстрира своята способност да се справи с африканската чума, защото засяга не само бранша, а и всички българи, които отглеждат домашните животни сами", каза държавният глава в началото на инициираната от него среща с министри от кабинета, на която се отзоваха вицепремиерът Томислав Дончев, минстрите Десислава Танева, Младен Маринов, Нено Димов и др.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева обясни, че към момента има седем огнища на заразата. Регистрирани са и 26 случая на заразени диви свине. За първи път България се регистрира случай на АЧС през 2018 г. в Тутраканци и след него се приема национален стратегически план за действие. Мерките, които прилага България, са съгласно европейската стратегия за борба с Африканската чума по свинете, приета през 2015 година в ЕС. Към днешна дата има регистрирани 26 огнища категория "домашна свиня", 5 - в промишлени свинекомплекси, както и отделни 26 случая на дива свиня.

Вицепремиерът Томислав Дончев, който беше сред участниците в срещата, предложи земеделският министър да докладва за обстановката, а той после да допълни какви мерки са взети от другите държавни структури, защото, по думите му, проблемът не е само в рамките на отговорностите на БАБХ и на МЗХ. Към решаването на тежката ситуация фактически отношение има половината, ако не и по-голяма част от апарата на държавата, добави Дончев.