Радев забрави да обнародва механизма за разследване на Гешев

Законовият срок е 15 дни, но президентът по принцип бърза да пусне подобни решения в "Държавен вестник"

Актуални новини
14:29 - 30 Май 2023
2897
Радев забрави да обнародва механизма за разследване на Гешев

Президентът Румен Радев все още не е издал указ за обнародването на промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор.

Така и намаляването на необходимия брой гласове във ВСС за освобождаването на Иван Гешев не стана факт с днешния брой на "Държавен вестник", което забавя гласуването на оставката поне с ден. В четвъртък пленумът на ВСС ще обсъжда искането за предсрочното освобождаване на Гешев, но за да бъде премахнат от поста, ще са нужни 17 гласа, а не 13, както е заложено в закона. Заседанието е свикано по искане на Крум Зарков.

Според Конституцията законите следва да се обнародват в 15-дневен срок след приемането им, като за целта президентът следва да издаде указ. Такава е процедурата, ако не се налага вето. В конкретния случай такова не се очаква, тъй като финалната версия на законопроекта бе изготвена от Крум Зарков, който е правосъден министър в служебния кабинет на Радев. Забавянето обаче е показателно - за сравнение през 2021 г., когато 45-ото НС прие измененията в Изборния кодекс, Радев издаде указа мигновено, а измененията бяха обнародвани няколко часа по-късно в петъчния брой на "Държавен вестник".