Радев затваря небето над София

Президентът ще лети с машина ново поколение за годишнина на учебните самолети "Пилатус"

Новини
15:52 - 15 Юли 2024
6323
Радев затваря небето над София

Президентът Румен Радев отново ще влезе в пилотската кабина. Във вторник, държавният глава ще демонстрира уменията си, като участва в полет, който е част от честването на 20-годишнината от приемането на въоръжение във ВВС на учебно-тренировъчните самолети "Пилатус".

Честването включва демонстрационен полет с учебно-тренировъчен самолет от ново поколение PC-21, техническа презентация и статичен показ, съобщиха от министерството на отбраната. Засега не е уточнено дали именно на този демонстрационен полет ще се включи президентът Румен Радев, написа "24 часа".

След като приключи кариерата си във Военно-въздушните сили, Радев на няколко пъти е сядал в пилотската кабина на изтребител. През 2022 г. Радев летя на един от най-модерните изтребители "Юрофайтър" при свое посещение в Испания. По това време кралството помагаше в охраната на въздушното пространство на България именно с такива изтребители.

През 2017 г., малко след като стана държавен глава, Радев пък летя на френски изтребител "Рафал". Той направи това при свое посещение във Франция по покана на Еманюел Макрон. По това време България избираше нов изтребител за ВВС. "Рафал" бе един от вариантите, въпреки изключително високата си цена. Финално третото правителство на Бойко Борисов реши да закупи чисто нови изтребители F-16 от американската фирма "Локхийд Мартин".

През 2014 г., малко преди да обяви влизането си в политиката, Радев стана известен с рисков полет над София. Тогава като част от авиошоуто "Това сме ние" тогавашният генерал Радев изпълни над столицата фигури от висшия пилотаж, включително "Кобрата на Пугачов", със своя самолет МиГ-29.