Радичковите "Ние, врабчетата" с премиера в театъра

Български народни ритми звучат в спектакъла на Драматичния театър в Стара Загора, рисунките на писателя също оживяват на сцената

Култура
11:49 - 17 Май 2023
2543
Радичковите "Ние, врабчетата" с премиера в театъра

Една от най-обичаните детски книги на Йордан Радичков - "Ние, врабчетата", оживява на старозагорска сцена. Постановката на Драматичен театър „Гео Милев“ е с премиера за малки и големи на 17 и 18 май в Културния център. Врабчият живот, толкова близък до човешкия, е под режисурата на Любомир Колаксъзов.

„Ние врабчетата“ е повествователен текст. С драматурга на спектакъла Ина Божидарова подбрахме текстове от 12-те известни разказа и създадохме драматургичен текст за сцена, като извадихме тези ситуации, които най-много разкриват нашите врабчета. Разбира се, трябваше да отпаднат някои, защото иначе спектакълът би продължил поне три-четири часа.

През разказите на Радичков разглеждаме дума „Ние“ – как я проявяваме, успяваме ли да осмислим и изпълним съдържанието ѝ, и какво точно носи врабчето", споделя режисьорът.

„Ние врабчетата“ е една хронология на живота, на една общност с млад дух, която не се предава, не пада, а продължава с летежа си, приема и се бори за живота си, преодолява страхове, опасности, загуби. Да не се поддаваме на снежни човеци и плашила, на ястреби и кукувици, а да се опитаме да съхраняваме врабчето", коментира още Любомир Колаксъзов.

Петнадесет от оригиналните рисунки на Йордан Радичков ще видят зрителите на "Ние, врабчетата". Те са част от мултимедията, една от сценографските идеи, които реализира в постановката Деница Николова. Тя пренарисува всяка една от рисунките.

Композитор на музиката в спектакъла е Христо Намлиев. Хореограф е Стефан Витанов. Авторската разработка на танците в спектакъла обединява елементи от всички етнографски области на България. По думите на Стефан Витанов за първи път български народни ритми ще прозвучат в постановка по Радичковите разкази "Ние врабчетата".

Силно впечатление по време на репетициите правят ентусиазмът и всеотдайността, с които актьорите присъстват като танцьори в спектакъла.

За избора на част от актьорите се проведе кастинг в Стара Загора и на него се явиха 50 млади актьори от цялата страна. Подбрани са десет младежи, четирима от тях са от трупата на Драматичен театър „Гео Милев“ – вече познатите на публиката Красимир Ненков (с номинация ИКАР 2023 за Шушляка в „Суматоха“), Тони Стоянова, Георги Ножделов, Ванина Йорданова. Трима от избраните – Иван Шуманов, Йоан Попов (награда "Аскеер" за Изгряваща звезда) и Антония Кондакова са независими актьори, които играят на различни театрални и музикални сцени. В спектакъла още участват и трима студенти от НАТФИЗ – Борче Манев, Яна Зайкова и Нелли Таукчи, която е от Стара Загора.

Специален партньор на Театър „Гео Милев“ и „Ние, врабчетата“ е Зоопарк Стара Загора. Много изненади очакват посетителите на зоопарка. На 1 юни откъс от пиесата ще бъде представен на открито с подаръци за децата, а на 3 юни съвместно ще поставят къщички за птички.