Радикално: Край на телефоните в час в Нидерландия

От 1 януари 2024 г., страната въвежда нова образователна наредба

Новини
12:26 - 05 Юли 2023
1563
Радикално: Край на телефоните в час в Нидерландия

От 1 януари 2024 г., Нидерландия въвежда нова образователна наредба, която забранява използването на мобилни телефони, таблети и смарт часовници в класната стая. 

Тази идея е обсъждана от известно време и двама министри са положили значителни усилия, преди да се превърне в реалност.

Единственото изключение от забраната ще бъде направено за деца, които ползват смарт часовници по медицински причини.

След влизането в сила наредбата ще претърпи безплатен пробен период от 6 месеца, за да се оцени ефективността ѝ и дали са необходими допълнителни мерки. В момента това е само наредба, но впоследствие може да се превърне в закон, приет от парламента, както посочват от министерството.

Относно въпроса за използването на телефона по време на час, училищата и родителите дълго време са провеждали дебати и споразумение бе постигнато. Вече 30% от училищата въведоха по-строги мерки през последните месеци, според Хенк Хагоорт от училищната организация VO-raad, цитиран от обществената медия NOS. Той казва: "Никой не желае разсеяни ученици в класната стая, затова мобилните телефони трябва да бъдат използвани само когато са полезни за урока и помагат на учителя."

Студентският съюз смята, че мобилният телефон става все по-неотменим инструмент за учениците, но въпреки това подкрепя въвеждането на наредбата, тъй като е уговорено, че телефонът може да бъде използван за образователни цели.