Радина Кърджилова става агент на ДАНС

Мариан Вълев-Куката и Алек Алексиев са брокери в първия български финансов кино трилър "Спекуланти"

Култура
12:51 - 04 Април 2022
3017
Радина Кърджилова става агент на ДАНС

Определян като „първия български финансов трилър“, новият филм „Спекуланти“ прави своята официална премиера в кината на 8 април.

Един от сценаристите – Илиян Скарлатов, когото ще можем да видим и с малка роля в лентата, определя жанра на филма като финансов трилър-драма, който прилича на хитовия „Уолстрийт“ от 1987 година. Именно това инспирира екипа да промени името от работното „Животински бесове“ на „Спекуланти“. Но лентата не засяга само теми като финансовата сфера и капиталовите пазари – както можем да очакваме, разкрива се палитра от взаимоотношения и обрати. Зрителите ще надникнат в света на капиталовите пазари у нас 15 гoдини cлeд кpaxa нa икoнoмичecкия бaлoн, извecтeн кaтo дoткoм.

Продукцията е без еквивалент в българското кино и е интересна не само със звездния си актьорски състав, но и с музикалното си оформление и нестандартния сценарий, който е и основната цел на екипа. Участие във филма взимат актьорите Мариан Вълев, Алек Алексиев, Радина Кърджилова, Дарин Ангелов, Димитър Баненкин, Пламен Манасиев, Стоян Дойчев, Стоян Радев, Боряна Братоева, Павела Апостолова и много други обичани лица от родното кино.

Сюжетната линия разказва историята на млад университетски преподавател, чиято любима го напуска заради по-заможен мъж. Това обаче се превръща в основния двигател той да се превърне в борсов играч и най-големия спекулант в сферата, за която знае всичко на теория, но която на практика изважда животинските бесове от душите на хората.

Снимките започват в разгара на пандемията, а части от филма са заснети в истински компании с дългогодишен опит и история на финансовите пазари. Екипът снима дори и когато истински брокери работят, тъй като снимките продължават и в делнични дни. “Актьорите се консултираха с екипа на компанията, в която снимахме във Варна, питаха ги това нормално ли е да се каже така, изглежда ли естествено, те самите се включиха в сюжета с по няколко реплики. Опитахме се да направим филма максимално достоверен”, разказва режисьорът Георги Костов.

Зрителите ще видят и бременната Радина Кърджилова в ролята на агент на ДАНС, разследващ канал за пране на пари, а Дарин Ангелов като богат борсов играч. 

Сценарият на филма е по идея на Кузман Илиев, но в него се включват и Александър Чобанов и Илиян Скарлатов.