Радомир Чолаков: Конституцията може да бъде или пътеводител, или атомна бомба

Бог да ни е на помощ и дано да не му е омръзнало да пази тази измъчена страна, възкликна депутатът

Политика
12:40 - 08 Декември 2023
2472
Радомир Чолаков: Конституцията може да бъде или пътеводител, или атомна бомба

Конституцията може да бъде или пътеводител, лек за обществените проблеми, или да се превърне в атомна бомба, която да погребе всичко под себе си. Затова трябва да се борави много внимателно с този документ. 

Това предупреди председателят на Конституционната комисия Радомир Чолаков от парламентарната група ГЕРБ-СДС по време на разискванията за промените в Конституцията. 

"Страстите бушуват, а времето ни е крайно малко. Точно затова от всеки от нас се иска да надмогне себе си. Започва процедурата между първо и второ четене, всички верни решения се съдържат в страницата на докладите, които прочетохме. Ако можем да ги осмислим и възприемем, всичко този път ще свърши добре.

Колеги, делото, с което сме се заели - както щете да ви звучи, е толкова важно и толкова голямо, че лично аз съм готов да направя всякаква жертва и да понеса всякаква щета, само и само то да завърши добре. Защото, ако позволим на суетата и на нагона за надмощия да надделеят, Бог да ни е на помощ и дано да не му е омръзнало да пази тази измъчена страна", 

емоционално коментира Чолаков. “Нашата задача сега, поучени от миналите грешки, не е да обявим безусловната капитулация на прокуратурата, като я обезличим, а напротив, да й помогнем да си стъпи на краката и да започне да си изпълнява съвестно и отговорно, възложените й функции, защото, ако допуснем обратното и някоя друга структура - съдебна или държавна, се почувства победител и поиска пълния разгром на прокуратурата, след това ще последват нови и нови войни", категоричен бе Чолаков. 

Въпреки това той е оптимист, че делото на депутатите ще се увенчае с добър край. "Изменението на Конституцията от 2015 година е прието точно по това време, времето на коледния пост. Резултат е катастрофален. Политическата система стигна до такава криза, че само нова промяна на Конституцията, сегашната, може да оправи това. 

Вторият разгром беше промяната на Изборния кодекс в навечерието на Разпети петък. Виждате какви са последствията - пълен разгром на доверието в изборите и още по-голяма криза на политическата система",

продължи депутатът. Графикът на управляващите и ДПС е промените да бъдат приети преди коледните празници. Това се налага заради приемането на страната в Шенген. Измененията, чийто фокус са промени в съдебната власт, се следят от международните партньори. Така днес, на 8 декември, се очаква да бъдат приети на първо четене измененията и да се гласува да има 7-дневен срок за предложения преди второ четене, което да бъде на 15 декември, а на 22-и измененията да бъдат окончателно приети.