Радост! Извънредното положение няма да се удължава (НА ЖИВО)

Отпада националното външно оценяване за 4-и и 10-и клас

Политика
19:22 - 04 Май 2020 (обновена)
7398
Радост! Извънредното положение няма да се удължава (НА ЖИВО)

Най-сетне радостна новина - правителството няма да предлага удължаване на извънредното положение, което се прекратява на 13 май. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов на брифинг след извънредно заседание на Министерския съвет, което се проведе чрез видеоконферентна  връзка.   

Някои мерки ще продължат и два месеца след изтичане на извънредното положение. На брифинга присъстват още министрите Росен Желязков, Кирил Ананиев и Данаил Кирилов.

Преминаваме към постепенно възстановяване на социално-икономическия живот след пандемичната обстановка, посочи още Горанов. Остава обаче 14-дневната карантина за всички влизащи в България.

Ще има 3 основни промени в Закона за здравето, които ще дават възможност някои от мерките да бъдат прилагани и след отмяната на извънредното положение, посочи пък здравният министър Ананиев.

Всички ограничения, които ще съпътстват ежедневието на гражданите, ще се регулират на база на препоръки на Националния оперативен щаб, по Закона за здравето и със заповеди на министъра на здравеопазването.

След като бъде одобрен от правителството, проектозаконът трябва да бъде внесен в Народното събрание. Очаква се парламентът да се събере и да заседава още тази седмица, за да гласува новата законодателна рамка, с която автоматично да бъде отменено извънредното положение.

След началото на учебната 2020-2021 година ще стане ясно справили ли са се учениците. През учебната 2019-2020 година в края на четвърти и десети клас няма да се провежда Национално външно оценяване по чл. 119, ал. 3 от Закона за предучилищното и училищното образование за установяване степента на постигане на компетентностите за съответния етап.

Степента на постигане на компетентностите за съответния етап на учениците по решение на министъра на образованието и науката може да се установи след началото на учебната 2020-2021 година.

Приемането на ученици от обединените училища в 11 клас за тази учебна година се извършва само въз основа на окончателните оценки по учебни предмети, от удостоверението за завършен първи гимназиален етап на средно образование.

Независимо от това, че извънредното положение няма да продължи, остават редица мерки, които ще трябва да продължат и след това. Това налага промяна в двата члена - 61 и 63, от закона за здравето, обясни пък здравният министър Кирил Ананиев.

В чл. 61 се предвижда министърът на здравеопазването с наредба да определи реда за задължителна изолация на заразно болни, карантина на контактните с тях лица и на лицата, които са влезли на територията на страната от други държави.

В чл. 63 се дават правомощия на министъра по предложение на главния държавен здравен инспектор да обявява извънредна епидемична обстановка, като предвиди и съответните извънредни противоепидемични мерки с цел защита живота и здравето на българските граждани. В същия този член конкретните мерки ще се определят с акт на министъра по предложение на главния държавен здравен инспектор.

Премиерът Бойко Борисов е изявил становище, че действащият закон за извънредното положение не бива да се променя, посочи правосъдният министър Данаил Кирилов. Някои от мерките ще продължат и до края на годината, други са до 30 септември, посочи още той.

Кирилов обясни, че много ясно се разделя характеристиката на актовете, които се издават от министъра на здравеопазването - актовете с общо действие, както и тези, които се квалифицират като нормативни и административни актове. Предвидено е да има съответно обжалване като Административният съд е длъжен в двумесечен срок да разгледа постъпилите жалби срещу отделните актове.

По отношение измененията в Закона за мерките и действията по време на извънредно положение министърът насочи внимание към дебата, свързан с чл. 5 по отношение на налагането възможността или невъзможността да се налагат запори по отношение на вземания от кредитори.

Обобщение на обобщението е, че извънредното положение пада, но остават противоепидемиологичните мерки по решение на здравния министър, отсече Владислав Горанов и сложи точка на брифинга. 

Очаквайте подробности