РАДОСТ ЗА ШОФЬОРИТЕ: Цените на горивата леко ще мръднат, после ще паднат още

Актуални новини
16:52 - 09 Октомври 2024
3368
РАДОСТ ЗА ШОФЬОРИТЕ: Цените на горивата леко ще мръднат, после ще паднат още

Светът е в очакване на отговора на Израел. Няма съмнения, че те ще отговорят на атаката към тях. Големият въпрос е дали ще ударят точно петролните находища на Иран. Това заяви пред БНР финансистът и анализатор на международните пазари Димитър Георгиев. Според него обаче това няма да се случи, защото би намалило подкрепата на Запада за Израел.

По думи на Георгиев основният сценарий е атаката да бъде върху военни обекти в Иран и да бъде умерена.

Ситуацията в Близкия Изток

Той посочи, че Близкият изток произвежда 1/3 от световните количества петрол. Оттам минават и ключови транспортни артерии. Всеки голям конфликт, който би ограничил производството и доставките на петрол оттам, е рисков, обясни Георгиев.

Той отбеляза, че докато не стихне напрежението, цените на петрола ще останат по-високи, отколкото бяха миналата седмица.

Най-мрачният сценарий

Експертът заяви, че в най-неблагоприятната ситуация - горящи петролни кладенци, ще видим трицифрени цени на петрола. Според него обаче това е "изключително малко вероятен сценарий".

Той е на мнение, че големите опасения за тежък регионален конфликт, който въвлича великите сили, няма да се сбъднат. Георгиев допуска дори спад на цените в рамките на шест месеца.

"Цените на петрола не са били сериозно засегнати от инфлацията заради голямото производство и засиленото глобално предлагане. Големият тренд на инфлацията е твърдо надолу", коментира експертът. Той обаче посочи, че трябва да свикнем с постоянния ход на цените на стоките нагоре.

"Ако се вгледаме в историята назад, светът никога не е бил по-мирно място. Няма въоръжени конфликти там, където се произвежда петрол, а това води до устойчиво производство и трайно предлагане, което пък задържа цената", отбеляза Георгиев.

Поскъпване у нас

Според него през следващите няколко седмици ще има кратко и постепенно поскъпване на бензина и дизела у нас, след което цените отново ще се върнат на сегашните нива, дори по-ниски.

Георгиев изтъкна, че балансиран бюджет може да се постигне не чрез увеличаване на данъците, а чрез задържане на разходите - постепенно отдръпване на държавата от икономиката.

Той отбеляза, че по-високи пенсии може да има, но не чрез номинално увеличаване всяка година за сметка на бюджетен дефицит, а чрез устойчив ръст на икономиката, който се постига чрез намаляване на пречките за правене на бизнес.

"Страната има нужда от стимулиран бизнес, ниски данъци, нови инвестиции. Защото имаме сериозен проблем с привличането и на чуждестранни, и на местни инвестиции", заяви финансистът.