Радостин Василев: Не "Росенец" е причината толкова много хора да са по площадите

"Отровното трио" няма електорален капацитет и не може да бъде прието за алтернатива на статуквото, твърди адвокатът

Новини
12:13 - 02 Август 2020
6732
Радостин Василев: Не "Росенец" е причината толкова много хора да са по площадите

Адвокат Радостин Василев изрази своето мнение за случващото се у нас и за протестите из цялата страна, както исканията за оставка на правителството.

Василев, който е специалист по спортно право, публикува в профила си във фейсбук позицията си:

"Аз съм демократ по убеждение и вярвам в демократичните ценности. Следя внимателно политическите процеси в България от дете и помня следното:

В началото на 90-те, през моите детски очи усетих надеждата и енергията в родителите ми и огромната част от хората в България, които вярваха в СДС и настъпващата промяна (май се оказа подмяна).

Помня прекрасно фалита на пирамидите през 1995-1996 г. и мъката на дядо ми, който изгуби малкото си спестявания. Помня победата на президентските избори на Петър Стоянов в края на 1996г. срещу Маразов и огромната надежда.

Подскачах в студа на площада в Плевен по време на протестите през януари и февруари 1997 г. (Виденовата зима). Майка ми работеше тогава като лекар в бърза помощ и получаваше заплата около 10$. Възлагах, както и голяма част от българите, големи надежди на изключително умния Иван Костов, които не се оправдаха и той и неговото обкръжение разпродадоха България под масата и забогатяха неимоверно (тогава се появи и шегата за мистър 10% - Александър Божков).

Помня прекрасно речта на Симеон Сакскобурготски на 06.04.2001 г. от "Врана". Гледах я на живо в гимназията, но вече бях пораснал и не вярвах на Царя - за мен той беше и си остана пълен профан. Той дойде на власт през лятото на 2001 г. и постави началото на края на ОДС. С царя се появи и героят на нашето време Бойко Борисов.

Царят и неговите юпита разпродадоха и последните ликвидни големи държавни активи и окончателно разочароваха българския народ и дадоха път за политическа кариера на Бойко Борисов.

После в края на 2001 г. Петър Стоянов загуби президентските избори от Георги Първанов - според мен заради доклада срещу Богомил Бонев, показан в студиото при Светла Петрова и повече заради дългата ръка на ДПС (доклад писан между другото от генерал Атанас Атанасов).

Някъде след този момент отчаянието на негласуващите ги превърна трайно в първа политическа сила и политиката окончателно се превърна в мръсна дума, а депутатът презрян вовеки.

През 2005г. се появи Първановото изварщение "Тройна Коалиция с премиер Станишев а през 2009 г. Бойко създаде първото си правителство и дойде времето на пълната и безпардонна простащина и сливането на държавата с мафията. Между всичко това се случиха малко положителни неща: станахме четвърти в света през 1994 г. приеха ни в НАТО и ЕС аз завърших право в СУ, доста се борих и помъдрях.

И именно заради последното не мога да приема хората на снимката за лидери, заслужаващи моята подкрепа. За мен едни от тях са протестъри с комерсиални лични цели, а Да България е опит за възпроизводство на отломки от умрялото синьо. Видях дори, че използваха фигурата на симпатичната, но и доста амортизирана като образ Ренета Инджова, за да насочат към себе си прожекторите. Не ми допада и опитът им да "яхнат" протеста с общи приказки по мегафона. Не Росенец е причината толкова много хора да са по площадите. Причините са комплексни и десетилетия наслагвани.

Президентът Румен Радев звучи стотици пъти по-убедително от тях и хората усещат това.

Христо Иванов ми е симпатичен, но не мога да приема че докато беше министър на правосъдието се оставяше да бъде буквално унижаван от Цацаров на всяка тема по всяко време и пред всякаква аудитория.
Беше маргинализиран от професионалното съсловие като министър. Освен това нямаш право да се съгласиш да си министър в кабинет на Бойко Борисов. Това е срам. Замислете се, че случката в Росенец донесе политически ползи само за ДПС (втвърдяване на електората) и Христо Иванов (електрошоково вдигане от 2 на евентуално няколко процента подкрепа) Не съм далеч от мисълта, че това беше активно мероприятие и то без знанието на държавата, а и едно посолство много удобно удари едно рамо в точния момент. Усещам, че както се чувстваше Христо Иванов като министър на правосъдието, така се чувства сега и Гешев като главен прокурор. Има вътрешна съпротива в професионалните съсловия и срещу двамата.

На Гешев просто от километри му личи, че не е отличникът на випуска от школата "Симеоново".

"Отровното трио" просто няма електорален капацитет и не може да бъде прието за алтернатива на статуквото. Много си личи, че повече мразят Бойко от това да знаят какво ще правят и с кого.

P. S.: За мен този протест е спонтанен отклик на хората срещу мафията и не трябва да бъде използван от политически лидери, за трупане на политически дивиденти".