Радостина Александрова: Маймунската шарка може да зарази всеки

Първите два случая на инфекцията бяха открити и в София

Здраве
10:15 - 24 Юни 2022
5184
Радостина Александрова: Маймунската шарка може да зарази всеки

„Маймунската шарка може да заради всеки“, каза Радостина Александрова в „Тази сутрин“.

Първите два случая на маймунската вариола бяха открити и в София. „Това, че се разпространява повече в гей общността означава, че вирусът е влязъл при тях. Но той може да се предаде на всеки и не трябва една група от хора да се сочи с пръст“, каза експертът.

До момента са потвърдени 3000 случая в световен мащаб, като 80% от тях са в Европа.

„Добрата новина е, че повечето случаи протичат леко. Едно от предположенията е, че вирусът се е разпространявал скрито. 98% от случаите са регистрирани май месец, когато бяха открити и първите във Великобритания. Преди това никой никъде не е очаквал да срещне това заболяване“, каза Александрова.

„Вирусът не признава граници, предава се по-трудно в сравнение с коронавируса и беше въпрос на време да стигне до нас“, каза тя.

В четвъртък стана ясно, че в България са потвърдени два нови случая на заразата. Заболелите са двама мъже на 41г. и на 44г. 

При първият случай мъжът е бил изпратен от друго лечебно заведение в Центъра за сексуално здраве за изследвания за ХИВ и сифилис. След взетите проби става ясно, че заболяването е маймунска шарка.

“При вторият пациент бяхме категорични, че е маймунска шарка и активирахме протокола за действие”, каза пред Нова тв здравният консултант Елена Биринджиева, която е взела пробите на двамата пациенти и наблюдава случаите.

Към днешна дата тя потвърди, че и двамата са в добро състояние, като при първия пациент симптомите отшумяват.

Да няма паника, призова Биринджиева. “Това заболяване се предава от близък физически контакт, не се разпространява като COVID-10”, поясни тя.