Радосвет Радев: Бизнесът олеква с милиони за държавата по време на локдауна

Шефът на БСК предлага замразяване на всички плащания към хазната

Икономика
09:49 - 26 Ноември 2020
1395
Радосвет Радев: Бизнесът олеква с милиони за държавата по време на локдауна

Вчера бизнесът е платил осигурителните вноски за работещите - на 25-то число. От утре до 21 декември предстои да се плати авансов корпоративен данък, ДДС на 14 декември. Предстоят други плащания по кредити и т.н. Само по време на затварянето на държавата бизнесът, по мои изчисления, трябва да плати около 3 милиарда лева на данъчно-осигурителната система. Страшната калкулация направи шефът на Българската стопанска камара Радосвет Радев пред Би Ти Ви. И наред с нея задочно попита правителството - каква подкрепа получава бизнесът от него в условията на частична национална карантина. 

Вчера вицепремиерът и социален министър Деница Сачева обяви, че този локдаун ще струва на държавата 350 – 400 млн. лв. Толкова са предвидените в момента разчети на икономическото и социално министерство за следващите 3 седмици, които продължавали да работят по мерките в подкрепа на бизнеса, т.е. може да се очакват още мерки в подкрепа на ликвидността на фирмите.

"Има два подхода в тази ситуация: единият – даваш директна помощ на предприятието или другият - просто му позволяваш да не плаща неща, които са задължения. И двата подхода в крайна сметка водят до това , че в стопанските субекти остават свободни пари. През това време се плащат данъци - данък сгради, такса смет, общински данъци... Тук в България няма никаква активност по тази втора тема", категоричен беше Радев.

Според него от всички предприети до момента мерки към бизнеса - само две работят: "В момента действащата мярка за ликвидност на малки и микро предприятия е на стойност около 225 млн. лв. върви при кандидатствали 21 190 компании. Чака се утре да завърши процедурата по отпускане на нови около 180 млн. лв., които са вече за малки и средни предприятия. Там помощта не 3 -10 000 лв., а 30 – 100 000 лв. И най-вероятно другата седмица това ще стартира. Това са за мен ефективните мерки, които водят до ликвидна подкрепа. Това са пари, които се дават без да трябва да се връщат", обясни Радев.