Ръгби легендата Гарет Томас: Болен съм от СПИН

Легендарният атлет на Уелс и звезда от “Биг брадър” пази от години в тайна диагнозата си

Топ
11:28 - 15 Септември 2019
11504
Ръгби легендата Гарет Томас: Болен съм от СПИН

45-годишният легендарен атлет Гарет Томас стана първият голям спортист във Великобритания, който разкри, че носи вируса и сложи край на мълчанието си, защото иска да премахне стигмата около ХИВ.

В откровено и емоционално интервю Гарет разкрива, че той и съпругът му Стивън, с когото се запознали след като му е поставена диагнозата, са минали под венчилото преди три години. Стивън няма ХИВ.

Бившият ръгбист на Уелс и звезда на Лигата Гарет споделя за диагнозата си: “Живея с тази тайна от години. Беше ме срам, а опазването на такава тайна несъмнено оказва своето унищожително влияние. Беше ме страх, че хората ще ме съдят и ще ме третират като прокажен поради неинформираност. Мислил съм за самоубийство, исках да скоча от някоя скала. Много хора живеят в страх и срам от ХИВ, но аз отказвам да бъда един от тях. Трява да разчупим стигмата веднъж завинаги. Говоря сега, защото искам да помогна на другите и да се случи промяна”, споделя големият спортист в интервю, за което днес пишат британските медии.

Изповедта на Гарет идва в началото на Световното първенство по ръгби, което ще започне следващата седмица.

Бившият капитан на британските лъвове, който разкри, че е гей през 2009 г. и се оттегли от спорта през 2011 г., споделя, че никога няма да забрави тежкия момент, когато е разбрал, че е ХИВ позитивен.

“Ходих на рутинен тест за сексуално здраве в частна клиника в Кардиф. Правех тестове периодично и те бяха изрядни. Мислех, че и този път ще е така. Взеха ми кръв, след което отидох до колата си и изчаках около час, докато излязат резултатите. Когато се върнах, седнах на стола до лекарската пейка. Тогава жената, която направи теста, ми каза, че съм ХИВ позитивен.”

Със задавен от емоции глас Гарет продължава трудната си изповед:

“Бях съсипан. Първата ми мисъл беше, че ще умра. Чувствах се все едно експресният влак ме е блъснал с 300 км в час. Зачудих се колко ли време ми остава.”

Медицинският специалист утешавал Гарет около 20 минути, докато той се съвземе от тежката новина. Спомня си, че жената му препоръчала веднага да отиде в болница и започне лечение незабавно.

“Лекарите ще ви помогнат да разберете по-добре диагнозата си. Не чакайте утре”, настояла жената, която направила теста.

В травмирано състояние Гарет потеглил към болницата. През сълзи се обадил на свой приятел и му споделил, че е хванал ХИВ и ще умре. “Той се опитваше да ме утеши и ми каза да отида и да говоря с лекарите, но аз вече си мислех, че животът е свършил”, разказва Гарет.

“Никога не съм познавал никого с ХИВ или СПИН. Единственото, което знаех за вируса, бяха две думи — слабост и смърт. Както повечето хора живеех с убеждението, че ХИВ е смъртоносен. Опитвах се да продължа живота си нормално в онези дни, но се чувствах напълно вцепенен”, споделя бившата ръгби звезда.

Гарет трябвало да разкрие диагнозата си на редица свои бивши сексуални партньори, за да си направят тестове. “Налагаше се да кажа на хората, с които съм правил секс след последния ми тест, че съм ХИВ позитивен. Направих го по телефона. Беше адски трудно.”

Гарет се ожени за своята тинейджърска слабост Джема през 2002 г. Двамата се разделиха, след като той й призна, че е гей и публично обяви сексуалността си преди 10 години. Той беше първият британски ръгбист, който “излезе на светло”.

В Обединеното кралство има приблизително 101 600 души с ХИВ, но за мнозина това е табу и затова те не никога не го разкриват. Затова и Гарет не споделя нищо в продължение на години. Досега, защото смята, че е дошъл моментът да разкаже историята си и защото вярва, че може да се случи промяната.

“Истината е, че все още се плаша хората да не разберат, че живея с ХИВ. Все още се плаша от реакциите им. Живеем в епоха, в която за ХИВ не се говори”, казва Гарет. Той признава, че също е вярвал на митовете около предаването на вируса.

“Мислех, че ако хората знаят, че съм ХИВ позитивен, те няма да искат да дишат същия въздух като мен, няма да искат да пият от същата чаша в кафенето и дори всички ще напуснат, за да не бъдат заразени. Ако излезете на улицата и споделите на 10 души, че имате ХИВ, поне половината биха се притеснили, че ще им го предадете. Не обвинявам хората, че си го мислят. И аз съм го правил. Но това трябва да се промени и хората трябва да бъдат обучени”, казва Гарет Томас.

ХИВ се цели в имунната система, като увеличава риска от въздействието на други инфекции и заболявания. Без лечение през целия живот инфекцията, която се предава основно по полов път, може да премине в СПИН. Въпреки усилията на медиците в момента не се предлага лечение на ХИВ или СПИН.

Но заради съвременните достижения на медицината пациентите с ХИВ в страните с добър достъп до медицински грижи рядко развиват СПИН, след като получат терапия.

Продължителността на живот на хората с вируса се доближава до тази на човек, който е тестван отрицателно, стига да се придържат към комбинацията от лекарства, наречени антиретровирусна терапия. Гарет приема всеки ден по една таблетка, съдържаща четири медикамента.

Състоянието му днес е под контрол и се счита, че вирусът вече е “неоткриваем”. Така лекарите обозначават състоянието на носител на ХИВ с нисък вирусен товар. Съвременната медицина е доказала, че човек в подобно състояние не може да предава вируса на своите партньори.

Сега Гарет прави редовни консултации и кръвни тестове в Кралската болница в Кардиф на всеки шест месеца. Но той никога не използва главния вход. “Винаги съм минавал през странична врата и преди работното време, защото си мислех, че ако хората ме забележат, ще вържат две и две и ще разгадаят моята тайна”, казва Гарет. 

Чувството за срам не напуска бившия ръгбист от влизането в болницата до напускането й. Дори и в днешни дни той все още са страхува да влиза през главния вход. “Но това може би скоро ще се промени”, надява се атлетът.

“ХИВ е страшна тема. Има страх и невежество. Страхът беше внушен на хората през 80-те години от рекламите на надгробни плочи по телевизията. През 2019 г. няма от какво да се страхувате”, казва Гарет. 

“Хората трябва да знаят, че заради нивото на съвременната медицина ХИВ вече не е животозастрашаващ. Лекарствата, които приемам, предотвратяват предаването му. Вирусът е контролиран. По отношение на ефекта върху организма, лекарите считат диабета за много по-лош от ХИВ. Не умирам!, завършва изповедта си звездата на ръгбито.