За пръв път: Френско спортно издание №1 сложи целуващи се мъже на корица

Новини
17:48 - 04 Май 2019
7690
За пръв път: Френско спортно издание №1 сложи целуващи се мъже на корица

Едно от най-популярните френски спортни списания L’Equipe, приложение на едноименния спортен всекидневник, обяви война на хомофобията, като сложи за пръв път снимка на целуващи се мъже на корицата на последния си брой в събота, 4 май.

Двамата главни герои са състезатели от гей отбора по водна топка, а единият е и режисьор на филм за хомофобията в спорта. Заглавието в долната част на корицата приканва: “Целувайте когото си поискате”.

Много читатели похвалиха инициативата, но други изразяват загриженост, че двама души се целуват на корицата на списание през 2019 г. Повечето негативни коментари в социалните мрежи започват с “трябва да се борим с хомофобията, но…”.

“За щастие имам възможност да прекратя абонамента си, когато списанията наранят достойнството ми”, пише един читател. Друг споделя: “Моят 5-годишен син задава въпроси по темата и е прекалено деликатно да се отговори”. Същият читател обяснява след това, че ”трябва да се борим с хомофобията, но просто не мога да гледам подобни снимки”.

Идеята на “Екип” не е да разгневи читателите си и дори да откаже някои от тях повече да го купуват, а да обърне внимание върху огромния проблем с хомофобията на спортните терени, в агитките, а и на улицата. Списанието припомня колко чести са хомофобските атаки към спортисти през последната година.

“Екип” описва историята на бившия капитан на отбора по ръгби на Уелс Гарет Томас, открит гей от 2009 г., който беше нападнат миналия ноември в Кардиф. “Станах жертва на хомофобска атака в родния си град заради сексуалната ми ориентация”, сподели тогава в социалните мрежи ръгбистът с най-много мачове за Уелс.

Освен подобни нелицеприятни истории новият брой на “Екип” разказва и за крайните хомофобски позиции на вече бившия австралийски ръгби играч Израел Фолау, който след многократни провокации в социалните мрежи беше изгонен от националния отбор на Австралия.

Последният брой на спортното издание "Екип" подхвана битка с хомофобията, но не получи категорична подкрепа