Райфъла в съда: Готвят се да ме отвлекат!

Прокуратурата обвинява него и жена му в укриване на данъци за близо 80 хил. лв. 

Новини
12:41 - 11 Януари 2024
2225
Райфъла в съда: Готвят се да ме отвлекат!

Излежаващият присъда за поръчителство на палежи бизнесмен от Пловдив Атанас Червенков-Райфъла поиска новото дело срещу него - за укриване на данъци, да се гледа при закрити врати.

"Има закана да ни отвлекат със семейството ми и да ни поискат откуп от над 1 млн. лв., а в този процес има много данни за наши пари, само ще ги услесним", обясни той пред Окръжния съд в Пловдив. Председателят на състава съдия Теофана Спасова обаче отказа, защото дела се засекретяват при опасност от разкриване на държавна тайна, нравствени въпроси или подробности от интимния живот. 

Според прокуратурата в периода от 2011-я да 2015 г. Райфйла е укрил данъци върху доходите си в размер на 40 725 лв., а съпругата му Евелина Червенкова - за 37 360 лв., но за времето от 2016-а до 2018 г. "Тези периоди се ревизирани от НАП и констатацията е, че няма нарушения. Отделно срещу Червенкови е има иск за отнемане на незаконно придобито имущество от КПКОНПИ, който е отхвърлен и на втора инстанция - от Апелативния съд в Пловдив", заяви адвокат Стойка Мянева и поиска наказателното производство срещу Червенкови да бъде прекратено.

Друг техен защитник - адвокат Илиан Василев, настоя да не се приема гражданският иск на Министерството на финансите, което си търси цитираните суми. Съдът обаче отхвърли и двете искания. Така първото заседание на делото о същество беше насрочено за 19 февруари.

В кулоарите Евелина Червенкова заяви, че заката за отвличане на семейството е отпреди време, а сигналът за данъчните нарушения идва от конкурент на мъжа й. "Той се възползва, че съпругът ми е в затвора, но ние докажем, че нищо нередно не сме извършили", зарече се тя. Според нея от първата присъда на Райфъла остава по-малко от година и след това той ще е на свобода.