Районният съд в Дупница отказа да съди кмета Дангов

Всички докладчици по делото са направили отвод, за да има безпристрастност

Новини
21:35 - 06 Август 2024
897
Районният съд в Дупница отказа да съди кмета Дангов

Районният съд в Дупница изпраща делото, по което обвиняем е кметът на Община Дупница Първан Дангов, а пострадалото лице е временно изпълняващият длъжността началник на РУ - Дупница Йордан Зарев, на Върховния касационен съд, за определяне на друг, еднакъв по степен съд, който да продължи съдопроизводството, пише "Лекс".

Всички съдии от Наказателното отделение на Районен съд - Дупница, след определянето им за докладчик, чрез системата за случайно разпределение на делата, са се отвели от разглеждане на делото.

Съдебните състави посочват в определенията си за отвод по делото: "подсъдимият заема длъжността кмет на Община Дупница, а пострадалото лице - началник РУ гр. Дупница, които съдията познава от дълги години, макар и да не поддържа контакти, освен служебни с тях.

За да не възникват каквито и да било съмнения в безпристрастността на съда, настоящия съдия - докладчик следва да се отведе от разглеждане на делото, на основание чл. 29, ал.2 от НПК.

Миналия месец прокуратурата внесе в съда обвинителния акт срещу Дангов за отправена закана към началника на полицията в Дупница Йордан Зарев.

Поводът за заканата е извършвана проверка от Районното управление на МВР в Дупница, при която са изискани документи и е изпратена призовка на кмета.

На 15 март Дангов се обадил на шефа на полицията и му заявил: "Щом искаш война, ще имаш война. Ще те приключа и съсипя - теб и твоите близки!".

Първан Дангов е кмет на Дупница от БСП, който за втори път управлява града. Освен на последните местни избори през 2023 г., той беше кмет и от 2003 г. до 2007 г.

Това обаче не е първата спорна проява на градоначалника.

Навръх 9 май Дупница се разрази скандал, след като пред Общината бе издигнато руското знаме редом до флаговете на България и Европа.