Ракът на белия дроб е убиец №1 у нас, 4250 го хващат годишно

Заболеваемостта при мъжете е три пъти по-висока, едва 15% от болните живеят 5 години

Здраве
15:41 - 07 Ноември 2019
6925
Ракът на белия дроб е убиец №1 у нас, 4250 го хващат годишно

4250 нови случая на белодробен рак се откриват всяка година у нас, като по-голямата част от тях, 3260 са при мъжете. Това стана ясно по време на информационна кампания в месеца за превенция и профилактика на заболяването, предаде репортер на Lupa.bg. Според статистиката, изнесена от водещия онколог проф. Асен Дудов, този вид рак е втората причина за смъртност в световен мащаб, като причинява 16% от смъртните случаи. У нас е първенец в това отношение, показват данните.

„От 2008 година у нас няма официален регистър на онкоболните, включително и на тези, които страдат от рак на белия дроб”, припомни проф. Дудов.

По думите му ракът на белия дроб и неговото диагностициране и лечение е предизвикателство за онколозите не само у нас, но и по света.

Главната причина за черната статистика е късното откриване на заболяването – предимно в трети и четвърти стадий.

Главен рисков фактор е тютюнопушенето (включително и пасивното), което е отчетено при 92% от заболелите от рак на белия дроб. От друга страна - мръсният въздух, изгарянията от дърва и въглища за битови нужди, както и вдишването на тежки метали и някои вещества от земните недра, сред които и радонът, също действат негативно на тялото и причиняват коварната болест при много непушачи и млади хора.

"Радон има във всяка една жилищна сграда. Колкото е по-висока тя, толкова по-големи количества радон се откриват в по-ниските етажи. Това от своя страна благоприятства развитието на рак на белия дроб при хора, които редовно вдишват такъв въздух", обясни проф. Дудов.

Той бе категоричен, че намаляването на замърсяването на въздуха може да намали заболеваемостта от рак на белия дроб, остри хронично-респираторни заболявания, както и сърдечносъдови такива.

Процентът на петгодишна преживяемост при рак на белия дроб е средно 15%, показва статистиката.

„Цифрите никак не са обнадеждаващи, но онколозите по целия свят са впрегнали сили за превенцията и по-успешното лечение на заболяването”, категоричен беше проф. Асен Дудуов.

Експертите на симпозиума отправиха апел към хората да извършват необходимата профилактика, за да не се стига до краен стадий на заболяването.