Ракета порази жилищен блок в Запорожие

Украйна
15:35 - 02 Март 2023
1937
Ракета порази жилищен блок в Запорожие

Най-малко трима души бяха убити, а шестима ранени при ракетна атака в Запорожка област в Югоизточна Украйна, съобщава "Франс прес".

Украинската национална полиция посочва, че ракета, изстреляна от руските сили, е поразила пететажна сграда, разрушавайки над десет апартамента между втория и петия етаж, а близките къщи са били повредени от взрива и отломките.

"Жителите, които кротко спяха по това време, бяха затрупани под развалините. Досега са открити три мъртви тела, а шестима ранени са приети в болница", гласи комюникето.

Полицията и служители на украинското разузнаване извършват проверки за "документиране на последиците от военното престъпление на окупаторите и събиране на материални доказателства за руска военна агресия".

Андрий Йермак, ръководител на канцеларията на президента на Украйна, съобщи, че най-малко 20 души са били евакуирани от района.

Украинският президент Володимир Зеленски посочи, че операциите по търсене и спасяване продължават.

"Терористичната държава иска да превърне всеки ден за нашия народ в ден на терор. Но злото няма да възцарува в нашата земя. Ще прогоним всички окупатори и те със сигурност ще бъдат държани отговорни за всичко", написа той в "Телеграм".

От своя страна председателят на движението "Ние сме заедно с Русия" Владимир Рогов заяви, че въздушният удар по сградата е бил нанесен от украинската противовъздушна отбрана. Той съобщи за четири жертви.

"За съжаление броят на жертвите се увеличи. Четирима загинаха, осем са ранени, други петима са в неизвестност, включително и дете. От осмината ранени четирима са в тежко и изключително тежко състояние, сред тях има една бременна жена", информира той за радиостанция "Комсомолска правда".

По думи на Рогов украинската ПВО "традиционно действа върху гъсто населено жилищно строителство".