Ракетата с шпионски сателит на Северна Корея се взриви по време на полет

Причината е повреда в двигателя

Новини
20:47 - 27 Май 2024
2715
Ракетата с шпионски сателит на Северна Корея се взриви по време на полет

Опитът на Северна Корея да изведе шпионски спътник в орбита се провали, съобщи държавната Корейска централна телеграфна агенция.

Ракетата носител се е взривила по време на полета, като според севернокорейските държавни медии причината е повреда в двигателя.

Северна Корея изстреля ракета носител, която носеше втория ѝ военен шпионски спътник, часове след като съобщението ѝ за план за извеждане на спътник в орбита предизвика силни критики от страна на съседите ѝ.

Съветът на началник-щабовете на Южна Корея съобщи, че е засякъл траектория на изстрелване на шпионския спътник, изстрелян от главния космически център на Севера в североизточната част на страната в 22:44 ч. местно време.

Южнокорейските военни съобщиха, че ракетата е била изстреляна в южна посока край западното крайбрежие на Корейския полуостров. Те заявиха, че четири минути след изстрелването във водите са били забелязани множество фрагменти. Той заяви, че южнокорейските и американските разузнавателни органи анализират дали изстрелването е било успешно.

По-рано днес Северна Корея уведоми японската брегова охрана за плановете си да изстреля "сателитна ракета" по време на прозореца за изстрелване от днес до 3 юни.

Канцеларията на японския министър-председател отмени по-ранното предупреждение за ракетна опасност, издадено за остров Окинава след изстрелването от Северна Корея.

Северна Корея изведе първия си военен разузнавателен спътник в орбита през ноември миналата година като част от усилията за изграждане на космическа мрежа за наблюдение. По-късно севернокорейският лидер Ким Чен Ун заяви на заседание на управляващата партия, че през 2024 г. страната ще изстреля още три шпионски сателита.

Изстрелването през ноември последва две неуспешни изстрелвания.