Ръководството на ВКП се е оплакало на представители на ЕК от „системен политически натиск“

Новини
11:03 - 11 Март 2022
906
Ръководството на ВКП се е оплакало на представители на ЕК от „системен политически натиск“

Ръководството на ВКП е провело  видеоконферентен разговор с представители на Европейската комисия, отговорни за хоризонталния механизъм за върховенството на закона на ЕС, съобщи държавното обвинение.

Главният прокурор Иван Гешев и заместник-главните прокурори Даниела Машева, Пламена Цветанова, Красимира Филипова и Десислава Пиронева  са изразили опасения от  “ системния политически натиск върху институцията, който поставя в риск върховенството на правото и ефективната работа на независимата съдебна власт“.
Без да се посочват имена на участниците в разговора от страна на ЕК, от ВКП съобщават, че са обсъждани последствията от подготвяното закриване на Специализираната прокуратура и на Специализирания наказателен съд, създадени по препоръки в множество доклади на Европейската комисия.
Шефовете на ВКП са се оплакали и от намаления бюджет на прокуратурата с 20 млн.  за 2022 г., “ с което на практика се нарушава конституционно гарантираната й финансова независимост и принципа за разделение на властите“.

В разговора с представителите на ЕК било  отбелязано още,  че в Народното събрание още не е обсъден годишния доклад за дейността на прокуратурата за 2020 г., а предстои внасянето на доклада за 2021 г.
Главният прокурор Иван Гешев е подчертал  „готовността на прокуратурата за активно участие в провеждането на всеобхватна реформа на съдебната власт, която да отговори и на препоръките, отправени към България от Венецианската комисия, Съвета на Европа и други, в условията на диалог между отделните власти с цел гарантиране стабилността и ефективността на правосъдната система в страната“, се казва в съобшението.

От него става ясно кои са представителите на ЕК, на които прокуратура доверява своите болки в България и какво очаква  от тях