Рамадан Аталай: Никаква АЕЦ "Белене", да инвестираме във ВЕЦ -ове

Според депутата от ДПС няма как Бойко Борисов да сменя независимата КЕВР

Общество
19:12 - 06 Юни 2020
3732
Рамадан Аталай: Никаква АЕЦ "Белене", да инвестираме във ВЕЦ-ове

"Рязко се ускори търсенето за избор на членове в КЕВР. На нашия член мандата не му изтича, а на другите им изтича, както и на председателя. Още март месец правилата за избор на нови членове са избрани, остава да бъдат препотвърдени в зала", заяви пред Канал 3 депутатът от ДПС Рамадан Аталай, член на парламентарните комисии по енергетика, по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление и подкомисия за наблюдение на дейността на КЕВР към Комисия по енергетика.
 
"Нямаше никакъв гаф в КЕВР, така е в енергетиката. А когато сравняваш прогноза годишна с миналогодишната за май и като има такава медия, която печели от кликвания на публикациите почнаха недоразумения. Изказването на премиера беше много остро, КЕВР е независим орган и няма как той докато реже лента да казва, че ще смени комисията заради 42 % намаление на газа. Не дадоха възможност на комисията да обясни. Когато премиерът е излязъл и ти е казал, че от утре си отиваш, едва ли не Иван Иванов излезе да се оправдава. Цените на топлоенергията ще бъдат утвърдени на 1 юни, а дотогава ще си приказваме. Ако миналата година си плащал 100 лв., сега ще се платят 85 лв.", коментира той.
 
"Излизането и обявяването на Борисов, че ще бъдат върнати 150 млн., които впоследствие станаха над 200 млн. карат хората да се чувстват сякаш някой ще дойде на вратата им да им върне пари. На хората вече им се изчака чакането и си мислят вече, че всичко това е лъжа. Таксиметровият човек, който е возил клиент на газ, къде ще търси да му върне парите? Трябваше без политици да си определят как да решат парите, ако не могат да се разберат, да бъде по съдебен път", заяви депутатът от ДПС.
 
"Булгартрансгаз" прави всичко възможно, ДПС апелира възможно по-тихо и кротко без да се възбуждат интереси, да се случи този газопровод, Турски, Балкански или Герберски. Ситуацията с интерконектора с Гърция е изпаднал в състояние, че няма как да прекараме газа от Азербайджан, всичко това в момента ме притеснява. Гръцката страна не постъпва коректно, има едно леко навеждане да мине бурята, за да се изправим, но вече върховете на тези, които са изправени, са обрулени. Управляващите да направят всичко възможно гръцката страна да си изпълни ангажиментите по проекта", сподели Аталай.



"Да създадем условия за следващото поколение, да инвестираме в иновативни технологии и да използваме механизмите за справедлив преход, та да не се чувства пренебрегнат никой. Нямаме време, трябва да направим регионалните си планове. Не е необходимо да слушаме за пури и кой с кого си мери силата. От регионалните планове да направим и националния план. Ако не натиснем управляващите да вземат средствата на ЕС с проекти, ще изпуснем момента. Във въгледобива и ТЕЦ-овете трябва да преминат преквалификация работниците. Трябва да се откажем от развитието на ядрената енергетика, "Белене" няма как да се случи, трябва да минат на газ мощностите", обясни гостът. 


 
"Трябва да включим в регионалните си планове двете си ВЕЦ, ще имаме около 1000 мегавата само в България, създава се транспортна връзка. Ще се възстановят и напоителните системи в Североизточна България, за да развием земеделието в кръговата икономика. АЕЦ "Белене" в този вид няма да се намерят сили, които да дойдат да го построят, а средствата от Европа ще бъде грешка да бъдат инвестирани в този проект. На загубата откъдето и да се върнеш назад, е печалба", завърши Рамадан Аталай.