Рамадан Аталай: Пеевски може да остане в ДПС, дори да не е председател

Колективните органи на движението ще заседават в следващите дни

Топ
09:07 - 11 Юли 2024
3670
Рамадан Аталай: Пеевски може да остане в ДПС, дори да не е председател

„Вчерашната ситуация показва, че кризата в ДПС вече почва да се разрешава. В близко време колективните органи, за които постоянно говорим, ще се съберем, всеки ще каже своето мнение и ще се вземе решение. Ако Централният съвет прецени, че Пеевски не е прав, и да продължава да упорства, нещата ще се решат”. Това каза изключеният от парламентарната група на ДПС Рамадан Аталай.

„Ако му отнемат възможността да бъде председател на партията, това не е сваляне. Може да остане член на ДПС. Когато човек е вътрешно убеден, че иска да работи и да живее с партията, може да остане член. Това, че някой се възприема за велик и забравя, че има кусури, показва, че той не живее с идеите на тази партия”, каза още Аталай.

„ДПС ще вземе втория мандат и ще предложи разговор с другите политически формации. Ние сме готови да предложим правителство, но ако решат, че не могат с нас, отиваме на трети мандат”, заключи Аталай.

От своя страна съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров бе категоричен - колективните органи ще решат дали Пеевски да бъде изключен. 

„В обръщението си почетният председател г-н Ахмед Доган е пределно ясен - без недомлъвки. Казва каква е ситуацията в партията, в страната ни и в международен план. Всички сте запознати с неговото послание. Колективните органи на ДПС в следващите дни ще се съберат, всеки член ще вземе отношение и ще се стигне до решение.

Голяма част от хората още вчера се обадиха - те споделят призива на д-р Доган. Той изказва притеснение, че няма нормално функциониране на база на демократичните принципи в нашата политическа сила. И призовава да се освободим от страха и да сме на висотата на отговорностите си. ДПС е преживяло много такива моменти, надяваме се, че разумът ще надделее. Не бива да има разцепление”, коментира Чакъров. 

По думите му в заседанието на колективните органи вероятно ще участва и Ахмед Доган.

„Уставът ще бъде спазен. Кой ще получи папката с втория мандат още не е решено. Призовавам за разум и другите партии и да се състави редовно правителство, което да функционира. Страната е в сериозна политическа криза”, допълни той.