Рамадан Аталай разкритикува Мая Манолова за акцията в "Булгартрансгаз"

Депутатът от ДПС вижда 4 сценария за развитие на политическата ситуация

Политика
09:30 - 25 Април 2021
6753
Рамадан Аталай разкритикува Мая Манолова за акцията в "Булгартрансгаз"

Депутатът от ДПС Рамадан Аталай разкритикува остро акцията на шефката на ПГ на Изправи се! Мутри вън! Мая Манолова в "Булгартрансгаз" в петък, като предупреди, че подобни действия влияят изключително лошо на и без това сринатия имидж на Народното събрание. 

ДПС застана открито против въвеждането на мораториум срещу решенията на изпълнителната власт, а Аталай потвърди тезата на партията и изказа тревога, че това може да доведе до големи "бели". 

Иначе дългогодишният парламентарист е на мнение, че единственият вариант ГЕРБ да бъде детронирана от властта е именно чрез съставянето на работещо правителство. Аталай вижда 4 сценария за неговото съставяне.

Първият е да бъде създадено едно коалиционно правителство, второ – да бъде създадено правителство само на трите формации на промяната, с една молба: „те да разберат, че вече не са на жълтите павета, а в вътре в парламента“. Третият вариант е партията на Слави Трифонов да направи правителство на малцинството. Това за трите изходи, но разбира се, всичко, което се случва в момента, води и към четвъртия вариант – колкото се може по-бързо да отиваме на избори.

Ако се реши да се направи коалиция или съюз, воден предимно от омразата и агресията, както и разчистване на лични интереси, то по дефиниция, подобно правителство не може да свърши нищо добро. По-добре е да се направи един съюз от трите партии на промяната, воден от „Има такъв народ“.

Но като че ли по-вероятно е от всичко това, което върви в последните дни, е да отидем на нови избори. „Тук имаме предвид и засилената дейност на различни дами в парламента, които се надпреварват да внасят в парламента едни проекти, бързайки с промяна на изборния кодекс, които нямат нищо общо с визията и развитието на държавата“, каза Аталай.

Ако се състави едно правителство на малцинството, с ясни цели, с ясни визия и програма, ние в ДПС сме готови както за разговори, така и да подкрепим такова правителство, добави той.

Според него голямата част от народните представители „сякаш треперят, че няма да бъдат повече депутати и се опитват да удължат живота на това Народно събрание. Ние нямаме този страх и сме готови да отидем на такива избори“.

Рамадан Атабай обясни, че подкрепа за евентуален съюз на партиите на промяната не означава индивидуална подкрепа на личности в него, а на политики и програма, свързана с излизане от здравната и икономическата криза. Това е била причината в годините ние да подкрепяме и ГЕРБ, и БСП, и кабинет на Симеон Саксккобургготски дори, каза Аталай.

Депутатът от ДПС заяви, че никога досега не е говорил с президента Румен Радев, но сподели, че в скоро време това се очаква по повод тържество, на което е поканен. Ако говоря с него, после мога да направя по-обстоен анализ, каза Аталай.

Аталай заяви, че стремежът на всички политически сили, включително на президента, е как да бъде стабилизирана държавата. В този смисъл, ако стабилизирането на страната изисква служебно правителство от Радев, което не се приема от негова страна като разчистване на лични интереси, това е конституционно право.