Рапсодия "Вардар" звучи днес във Виена

Софийската филхармония начело с маестро Тодоров ще изнесе концерт в Златната зала на Музикферайн

Култура
12:40 - 05 Декември 2019
4089
Рапсодия "Вардар" звучи днес във Виена

Емблематичната Рапсодия "Вардар" на Панчо Владигеров ще прозвучи тази вечер в прочутата Златна зала на Музикферайн във Виена. Днес Софийската филхармония под диригентството на маестро Найден Тодоров ще изнесат концерт, като местата в залата отдавна са разпродадени. 

Директорът на националния ни оркестър Найден Тодоров e избрал знаменитата творба на Панчо Владигеров за начало на поредицата славянски музикални произведения, които тази вечер ще чуят ценителите на музиката във Виена. Следват "Жар птица" от Игор Стравински и Симфония №9 "Из новия свят" от Антонин Дворжак.

Маестро Найден Тодоров

Музикферайн е символът на музикална Виена, фокусирала в себе си световната класика. Тази най-престижна зала в света е резиденция на виенските филхармоници и в нея са концертирали и свирят най-големите световни музиканти. Именно от Мюзикферайн, всяка година на 1-ви януари се излъчва на живо в цял свят традиционният Новогодишен обеден концерт на Виенската филхармония.


Изключителен факт е, че този концерт ще се състои в юбилейния, 150-и сезон на Музикферайн, в чиято програма са включени участия на световнопризнати солисти - певци и инструменталисти, както и водещи оркестри и диригенти. До имената на оркестрови формации като Виенската филхармония, Симфоничният оркестър на Питсбърг, Чешката филхармония, Кралския Концертгебау оркестър - Амстердам, Кливландския оркестър, Оркестъра на Френската национална опера, Будапещенския фестивален оркестър, Чикагския симфоничен оркестър, Щатскапеле Дрезден, Симфоничния оркестър на Баварското радио и др. ще се нареди и Софийската филхармония. 

Музикферайн е символът на музикална Виена

В аналите на виенското Дружество на приятелите на музиката - Музикферайн присъства изпълнение на Българска рапсодия "Вардар" - от Виенските симфоници през 30-те години на ХХ век. Гостуването на националния ни оркестър се готви от месеци и е второто в историята - след концерта през 2000 г., ръководен от Емил Табаков. 

След гостуването във Виена, на 7 декември Софийската филхармония и Найден Тодоров ще изнесат концерт и в хърватската столица Загреб.