Рашков: 17 621 бежанци са опитали да минат границата ни през юли

570 са хванати в страната, обясни вътрешният министър

Политика
10:01 - 30 Юли 2021
1834
Рашков: 17 621 бежанци са опитали да минат границата ни през юли

"До 27 юли са регистрирани опити на 17621 граждани да влязат у нас, има лек спад спрямо юни. 16900 са се завърнали във вътрешността на съседните държави след като са спрени от Гранична полиция. 570 са задържани във вътрешността", каза вътрешният министър Бойко Рашков в отговор на депутати за миграционния натиск.

По границата са командировани допълнително полицаи и високопроходими автомобили. От тази седмица жандармерията също помага на граничарите.

"Има завишен миграционен натиск. В Литва например натискът е 30 пъти повече, отколкото в предходен период. Натиск има и срещу Гърция. Проведох няколко срещи с посланика на Гърция, проблемът ни е общ. От Турция мигрантите навлизат не само у нас, но и при тях", каза Рашков.

Според анализа на МВР основен фактор за увеличения натиск са конфликтите в Близкия изток. Рашков посочи, че миграцията от Афганистан към Иран и Турция продължава да нараства. "Изтеглянето на НАТО от региона автоматично предизвикало нестабилност там. В Турция има рязко увеличение на бежанския поток. Увеличеният натиск е и заради облекченията на мерките срещу пандемията в Турция, както и топлото време. През юли има 2 пъти ръст на преминалите лица през ГКПП. Контролът не е занижен, увери Рашков.