Расистки скандал в Испания заради пощенски марки

Тиражирането на марките бе замислено да съвпада с годишнината от смъртта на Джордж Флойд

Свят
13:38 - 01 Юни 2021
2383
Расистки скандал в Испания заради пощенски марки

Националната поща на Испания се оказа в центъра на скандал след пускането в тираж на поредица марки, на които са изобразени различни тонове на кожата. Кампанията, пояснява Евронюз, е стартирана с цел борба срещу расизма и неравенството, но се превърна в истинска буря.

Причината – цената на марките в по-светли тонове се оказала по-висока, отколкото на тези в тъмната гама.

Според критиците този ход на Националната поща на Испания всъщност „обезценява“ идеята за борба срещу расима и може да предизвика само негативна реакция на обществеността.

Тиражирането на марките бе замислено да съвпада с годишнината от смъртта на Джордж Флойд. Създателите му декларираха, че всяка марка от колекцията е „послание срещу расовото неравенство“. Но се оказа, че „светлата кожа“ е по-скъпа - почти евро повече от най-тъмната марка, обяснява медията.

„За мен това е расизъм в най-чиста форма. Ако всички са равни, тогава цената трябва да е една и съща! Не че едното е по-евтино, другото е по-скъпо. Не е честно“, коментира минувач пред репортер на медията.

До момента представители на испанската поща отказват да коментират скандала. Но не за първи път тя се включва в социални кампании: миналото лято издаде марка, посветена на ЛГБТ-общността и боядиса десетки пощенски кутии в цветовете на дъгата.